Folketingsmedlem til minister: “Langt flere skal testes”


Af Lars Lindevall

- Det er ikke godt nok. Der skal testes meget mere, og det kan kun gå for langsomt, siger Birgitte Bergman. Foto: Lars Johannessen

Konservatives lokale folketingsmedlem Birgitte Bergman kalder det et alvorligt problem at kritisk pleje- og sundhedspersonale ikke bliver testet for coronavirus i højere grad.

CORONA-SMITTE: WHO har sagt det igen og igen: Test, test, test, test – og test.

Det er dét, der ifølge Verdenssundhedsorganisationen er afgørende for at stoppe smittekæderne, og de danske sundhedsmyndigheder har nu også erkendt, at der skal skrues op for antallet af corona-test i Danmark.

Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at målet nu er at teste 5.000 personer om dagen. Indtil videre har det danske sundhedsvæsen på landsplan testet mellem cirka 500 og 1800 danskere per dag.

– Men det er slet ikke nok, mener Birgitte Bergman, der er lokalt folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti.

Hun mener, at der i langt højere grad bør være mulighed for at teste pleje- og sundhedspersonale i kritiske funktioner, siger hun til Helsingør Dagblad.

– Det er ikke godt nok. Der skal testes meget mere, og det kan kun gå for langsomt, siger Birgitte Bergman, der nu er gået til sundhedsminister Magnus Heunicke for at bede ham forklare, hvorfor der ikke testes mere personale i sundhedssektoren, som har haft nærkontakt med corona-smittede borgere.

– Det bør være muligt for sundhedspersonale at blive testet. Specielt hvis de har været tæt på corona-smittede borgere. Især i Helsingør Kommune, hvor flere hundrede svenskere er ansat i sundhedssektoren, har vi en udfordring. Også selvom de følger de danske sundhedsmyndigheders anbefalinger, siger Birgitte Bergman.

Hun forstår godt, at pårørende til ældre på plejehjem er særligt bekymret.

– Vi mangler en test-strategi, og vi skal beskytte de hårdtarbejdende folk i sundhedssektoren og ældre, svagelige og udsatte medborgere. Læger, sygeplejersker og sosu’er er nemlig bange for at bære smitte videre til andre patienter. For selvom ansatte i sundhedssektoren ikke har symptomer på corona, kan de godt være smittet alligevel. Derfor bør de kunne testes, siger det lokale folketingsmedlem.

Flere universiteter samt Novo Nordisk har meldt sig på banen i forhold til at hjælpe med at teste, og derfor bør der ikke være en barriere i forhold til kapaciteten, mener hun.

– Der er masser af kapacitet i laboratorierne, som kan hjælpe os med at teste og komme videre i denne her alvorlige situation, siger hun.

Fokus på svenske ansatte

Der har i den seneste tid været fokus på, hvad Helsingør Kommune gør for at begrænse, at svenske ansatte i ældreplejen bringer smitte med sig, da der i Sverige er langt mere lempelige restriktioner i samfundet – blandt andet er skoler fortsat åbne, og grupper på op til 500 mennesker må forsamle sig. Ældre Sagen har udtrykt bekymring for situationen.

Dansk Folkepartis byrådsmedlem Marlene Harpsøe siger til Helsingør Dagblad, at hun har opfordret Helsingør Kommune til at indlede en dialog med Sundhedsstyrelsen omkring de svenske medarbejdere.

Hun har således i et brev til den kommunale ledelse understreget, at det er vigtigt at være i dialog med Sundhedsstyrelsen for at sikre, at “vi er på rette spor i forhold til problematikken omkring de svenske medarbejdere og de lempeligere retningslinjer ,som Sverige har i forhold til håndteringen af covid 19.”

Stella Hansen, der er direktør i Helsingør Kommune, har tidligere oplyst til Helsingør Dagblad, at Helsingør Kommune har kontaktet Styrelsen for Patientsikkerhed og Region Hovedstaden og spurgt til muligheden for at gå i gang med at teste medarbejdere i kritiske funktioner.

– Men meldingen er indtil videre, at det er der ikke kapacitet til, og der er også en vis bekymring for, at det kan skabe en falsk tryghed. Det betyder også, at jeg godt forstår, når borgere og pårørende spørger og er bekymrede for venner og familie. Fra Helsingør Kommunes side gør vores ledere deres yderste for at nå alle medarbejdere i de her funktioner med information og retningslinjer mht. hygiejne, værnemidler osv., og også om, hvordan vi forventer, de agerer i fritiden, sagde direktør Stella Hansen onsdag.

Artiklen sidst ændret: 26. marts 2020 12:29

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018