Gøgler: ”Der er ikke nogen jeg kan optræde for og gøre glade”


Af Tine Zedeler

Constantino, som har tysk pas og polske rødder, fylder 59 år på søndag. Men der er ikke rigtig noget at fejre i disse dage.

HELSINGØR: Selv om solen står højt og flot på himlen, og Constantino denne onsdag ved middagstid har slået sig ned på Helsingør Nordhavn, er der ikke meget at smile ad i disse dage.

– Alle er bange. Stemningen er nærmest panisk, og jo mere bange alle bliver – jo dårligere bliver immunsystemet. Jeg lever af at klovne og gøre folk glade. Kærlighed og glæde er mit motto. Den her situation er det modsatte, og derfor påvirker det også mig. Selv om jeg har et lyst sind og lever fra hånden til munden, fortæller Constantino.

Ingen at optræde for

Han har levet som omrejsende gøgler uden fast adresse i 17 år, er vokset op i Tyskland og har polske rødder. Oprindelig har han en videnskabelig baggrund, men nu lever han udelukkende af at optræde som klovn, fortæller han.

– Jeg rejser rundt fra by til by på tværs af landegrænser og optræder som klovn. Blandt andet på hospitaler og plejehjem. Men lige nu er der ikke nogen at optræde for og gøre glade. Der er ikke nogen, der kan lukke mig ind. Det eneste sted jeg kan tjene lidt, er ved at optræde foran supermarkeder. Men folk er bange og lukker sig om sig selv. Nogle er direkte uvenlige, fortæller Constantino.

Ved at løbe tør for medicin

Og det er ikke gjort med det. Constantino er også ved at løbe tør for insulin – han har diabetes. Selv om han hverken har statsborgerskab, fast adresse eller en sundhedsforsikring, så plejer han at få udleveret medicin som tak for sine optrædener rundt om på hospitaler i de lande, han besøger, fortæller han.

– Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg har kun medicin til to uger. Der var én der ringede efter hjælp i går, mens jeg var i gang med at slå min hængekøje op mellem to træer på Kronborg. I stedet kom der en og jagede mig væk, fordi jeg ikke måtte være der, fortæller Constantino.

SSP er på sagen

Men denne onsdag har han heldet med sig. For mens han står og taler med Helsingør Dagblads udsendte kommer gademedarbejder og SSP-konsulent i Helsingør Kommune Christian Prag forbi.

Han har fået et tip om, at Constantino mangler hjælp til medicin og måske et måltid mad og et sted at overnatte i en periode, hvor det som omrejsende og hjemløs kan være svært at opretholde livet. Kommunens herberg for hjemløse i Fiolgade har i denne periode udvidet åbningstid.

– Jeg tager en snak med Constantino, og så finder vi ud af noget, fortæller Christian Prag.

– Selv om landegrænserne er lukket ned, er der heldigvis ikke lukket ned for hjælpen til de mest udsatte, bemærker en gæst på havnen, som har overhørt Constantinos fortælling.

Artiklen sidst ændret: 27. marts 2020 08:47

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018