Kommune klar med hjælpepakke til presset kulturliv


Af Lars Lindevall

Helsingør Kommune er på vej med hjælpepakke til byens kulturliv. Foto: Rasmus Hjortshøj, M/S Museet for Søfart.

Coronakrisen rammer kulturlivet hårdt, og derfor er kommunen på vej med hjælpepakke, der blandt andet giver mulighed for fremrykning af tilskud og udskudt husleje.

HELSINGØR: Nedlukningen af samfundet, der indebærer et forbud mod forsamlinger på mere end 10 personer udendørs og indendørs, rammer kulturlivet meget hårdt.

Koncerter, teaterforestillinger, kunstudstillinger er blevet aflyst på stribe, og selv om regeringen har lanceret hjælpepakker, er det stadig en alvorlig økonomisk situation for mange aktører i branchen.

Derfor er Helsingør Kommune nu på vej med en hjælpepakke til kulturlivet, oplyser Michael Mathiesen, der er formand for Kultur- og Turismeudvalget.

– Vi står jo i en ekstraordinær situation, som har kæmpe store konsekvenser for kultur- og turismeområdet. Vores kulturinstitutioner og overnatningssteder i kommunen bløder. De er nødt til at aflyse så mange forskellige ting og kommer til at stå med et efterslæb. Det er vi nødt til at gøre noget ved, siger Michael Mathiesen, der er formand for Kultur- og Turismeudvalget.

Seks tiltag

Hjælpepakken indeholder seks konkrete initiativer, der skal hjælpe de ikke-kommunale kulturaktører.

Dels er der mulighed for at fremrykke tilskud, så blandt andre museer, teatre og musikforeninger kan få de bevilgede beløb med kort varsel, hvis de har behov.

Derudover vil kommunen tilbyde henstand på lejebetaling for de kommunalt støttede kulturforeninger, som betaler husleje til kommunen.

Med hjælpepakken bliver det også slået fast, at der ikke vil ske reduceringer af allerede bevilgede tilskud, at der er “velvillighed til at ændre bevillingsvilkår”, at kommunen vil fastholde de indkøb, der allerede er foretaget samt at administrationen vil vejlede kulturlivet omkring de nationale hjælpepakker.

– Covid 19 har medført en række markante tiltag i det danske samfund. Fra den ene dag til den anden blev grundlaget for store dele af kulturlivet fjernet. Regeringen lukkede kulturtilbud, dagtilbud, skoler, sociale tilbud mv. samt personlig betjening ned. Det betød ingen koncerter, ingen teaterforestillinger, ingen kunstudstillinger, hvilket alt andet lige vil sætte nogle markante spor i kulturlivet, fastslår Kultur- og Turismeudvalget i dagsordenen til tirsdagens udvalgsmøde, hvor beslutningen om hjælpepakken skal tages.

National hjælpepakke ikke nok

Folketinget har annonceret en håndsrækning til kultursektoren i form af kompensation for tab, men ordningen gælder foreløbig kun for arrangementer, der skulle have fundet sted i marts, og det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at vurdere, om alle berørte kulturtilbud kan få hjælp, fastslår udvalget.

– Vi kan allerede nu se, at de begynder at fyre folk, og flere hoteller er på randen af konkurs. Derfor har vi et ansvar for at hjælpe, siger udvalgsformanden.

Han forklarer, at Kultur- og Turismeudvalget også vil drøfte muligheden for at bruge penge fra Kulturpuljen og Turistpuljen – i alt cirka en halv million kroner – til at hjælpe mindre kulturaktører, der er i økonomisk knibe.

– Pengene fra de puljer sætter vi på hold, så vi kan bruge nogle af dem på at holde hånden under folk, der har brug for det, siger Michael Mathiesen.

Hjælpepakke: Tiltag for ikke-kommunale aktører

Hjælpepakken for ikke-kommunale kulturaktører, der modtager støtte til lovlige kommunale kulturaktiviteter i Helsingør Kommune, kommer til at indeholde følgende:

– Fremrykning af tilskud

– Ingen allerede bevilgede tilskud reduceres

– Velvillighed til at ændre bevillingsvilkår

– Fastholdelse men udskydelse af indkøb

– Vejledning om de nationale hjælpepakker til kommunens kulturlivet

– Henstand med lejebetaling

Artiklen sidst ændret: 30. marts 2020 08:15

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018