Dagtilbud og skoler har fået grønt lys til mere tid til at genåbne


Af Tine Zedeler

De fleste af kommunens daginstitutioner, klubber, SFO’er og skoler er nok først klar til at åbne ugen efter påske. Det beror på de skærpede krav til at mindske smitterisikoen mellem børn og voksne.

HELSINGØR: Statsministerens udmelding mandag aften om forsigtig genåbning af samfundet efter påske giver mulighed for, at børn i dagtilbud samt 0.-5.-klasser kan vende tilbage til en slags hverdag efter påske. Men skærpede sundhedsfaglige retningslinjer kan udsætte børnenes tilbagevenden til mandag det 20. april.

Således er børne- og uddannelsesudvalget onsdag eftermiddag blevet enige om, at give Helsingør Kommunes administration mulighed for at arbejde med planlægning af genåbning hen over påsken, og i dagene derefter for at sikre, at alle sundhedsfaglige retningslinjer kan følges, når dagtilbud og skoler gradvis genåbnes.

Der arbejdes frem mod en genåbning mandag den 20. april. I den mellemliggende periode (de fire hverdage i ugen efter påske) videreføres den nuværende nødpasning, oplyser Helsingør Kommune.

Skal ikke hastes igennem

For centerchef for dagtilbud og skoler Rikke Reiter er det afgørende, at genåbningen ikke hastes igennem på bekostning af det sundhedsfaglige.

– Vi har fået meget omfattende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, der kræver helt ny planlægning både med hensyn til lokaler, spisesituationer, udeområder og ikke mindst hygiejne. Det er et kæmpe puslespil, der involverer ikke bare mit eget center men også andre områder i kommunen, og derfor er jeg glad for, at børn- og uddannelsesudvalget har givet os lidt ekstra tid efter påske, så kommer helt i mål med en forsvarlig plan, siger Rikke Reiter.

Bred enighed

På mødet i børne- og uddannelsesudvalget onsdag eftermiddag , som blev afholdt som et telefonmøde, var der bred enighed om, at rammerne skal være forsvarlige og efterleve Sundhedsstyrelsens retningslinjer, før dagtilbud og skoler åbnes efter påske. Samtidig er udvalget optaget af, at retningslinjer og rammerne for børnenes nye hverdag kommunikeres til familierne, så der ikke skabes unødig utryghed i børnenes hverdag hverken ude eller hjemme.

Udvalgsformand Gitte Kondrup understreger, at børnene har brug for det fælleskab skole og daginstitutioner giver – men også at rammerne skal være helt på plads før genåbningen:

-Både ledelse og personale knokler hårdt de her dage, og der er brug for al deres faglighed og kreativitet på en gang. Men jeg er sikker på og tryg ved de sammen får skabt gode rammer for hverdagen, når vi åbner, siger Gitte Kondrup, Socialdemokraterne.

En god oplevelse for alle

Udvalgsformanden understreger, at det er vigtigt, at både børn og voksne oplever, at der er nogle rammer, som ikke går ud over trivslen.

– Vores fokus er, at det skal være en god oplevelse for alle, både børn, medarbejdere og forældre, at starte i dagtilbud eller skole igen. Det betyder, at vi hellere bruger den fornødne tid på at sikre, at alle møder trygge og er klar over, hvordan vi indretter dagen både i forhold til aktiviteter, hvor man skal opholde sig, og hvordan vi sikrer rengøring af både rum og legetøj og så videre, siger Gitte Kondrup.

red/tze

Sundhedsstyrelsen har udsendt vejledninger om gradvis og kontrolleret genåbning af skoler og dagtilbud. Betingelsen er at genåbningen skeri overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Genåbningen omfatter alle dagtilbud, alle folkeskoler 0.-5.klasse, alle specialskoler og specialklassrækker på alle klassetrin, SFO og klubtilbud.

Det er meldt ud, at genåbningen stadig skal forstås som nødpasning og nødundervisning, og at der derfor ikke er tale om en genåbning på sædvanlige vilkår.

Her blot et udpluk af nogle af de retningslinjer, der gælder:

Størsteparten af aktiviteter bør foregå udendørs.

Leg udendørs i grupper af ca. 5, indendørs i grupper af 2-3. Kun inden for fast børnegruppe/klasse

Der anbefales et frit gulvareal på 6 m2 pr barn i vuggestuer, 4 m2 per. barn i børnehaver. Dette er en fordobling af de normale anbefalinger

Børnene bliver i deres lokale. De voksne flytter sig rundt.

Krav om håndvask ved ankomst til institution og i faste intervaller

Forskudt ankomst, afgang og pauser– så der ikke forsamles for mange

• Krav om hyppig rengøring af it-udstyr, legetøj, dørhåndtag, toiletter med videre. Herunder afspritning.

Sengetøj skal vaskes dagligt ved 80 grader, og så vidt muligt benyttes børnenes personlige sengetøj

Børn og personale med tegn på sygdom skal sendes hjem

Undervisning indendørs skal ske i små faste grupper, hvor der kan etableres 2 meter mellem alle (siddepladser).

Børnene blive i deres lokale (undervisning og fritid). De voksne flytter sig rundt.

Krav om håndvask ved ankomst til skolen og i faste intervaller (i hver pause og ved hvert lokaleskift), minimum hver anden time (og/eller hånddesinfektion)

Artiklen sidst ændret: 8. april 2020 16:44

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018