Arkiv: Smykkehandler: Det værste smykketyveri, jeg har oplevet


Af Kirsten Moth

Billede fra den originale artikel. Berit Greisholm, her med den daværende praktikant Ea Wolfrom. Foto: Torben Sørensen

I anledningen af påsken har vi gravet i arkivet og fundet gamle historier frem. Denne artikel blev bragt første gang d. 9. april 2016.

En kvinde, der i går midt på dagen stod og ventede ved et busstoppested på Ny Strandvej i Espergærde, blev offer for en meget nærgående smykketyv, der faldt hende om halsen og holdt fast. Senere henvendte offeret sig dybt rystet i smykkeforretningen på Stengade, hvor indehaver Berit Greisholm kontaktede politiet.

– Jeg har været i smykkebranchen i mange år og har oplevet lidt af hvert. Det her er dog det værste, jeg har set.

Sådan siger indehaver af Greisholm Guld og Sølv, Stengade i Helsingør, Berit Greisholm, efter en kvinde i går kom ind i butikken.

Kvinden var dybt rystet, chokeret og havde svært ved at få luft, alt imens hun fi k forklaret til Berit Greisholm, at hun gerne ville have en vurdering af en guldkæde til brug for sin forsikring.

Ca. en halv time før, kvinden kom ind i forretningen, havde hun været udsat for et dybt ubehageligt og voldsomt nærgående tyveri.

Overfaldet er anmeldt til Nordsjællands Politi.

Spurgte om vej

Mens kvinden stod og ventede ved busstoppestedet på Ny Strandvej i Espergærde, blev hun kontaktet af en yngre kvinde, der virkede ked af det og oprevet.

Den yngre kvinde spurgte om vej til Hillerød Hospital, hvor, som hun fortalte det, hendes mor lå indlagt og angiveligt skulle være meget syg.

Alt imens den unge kvinde talte og klagede sin nød, gik hun helt tæt på kvinden, der ventede på sin bus mod Helsingør.

Af hensyn til offeret for tyveriet er det Berit Greisholm, der her fortæller om hændelsen på Ny Strandvej i Espergærde.

Et arvestykke

– Ved 10.45-tiden stod kvinden og ventede ved busstoppestedet på Ny Standvej i Espergærde for at tage en tur til Helsingør. En ung kvinde kom hen til hende for at spørge om vej til Hillerød Hospital.

– Den unge pige virkede oprørt og ked af det og begyndte at kramme kvinden, der ventede på bussen. Og slog sine arme rundt om hendes hals, selv om kvinden forsøgte at vige tilbage og bede hende holde op og trække sig væk.

– Men den unge pige bliver ved med at fastholde hende og holde hende om halsen, imens hun får drejet hende.

– Hvad der viste sig, da kvinden var kommet ind i bussen var, at hun havde fået stjålet sin værdifulde guldhalskæde, en guldmurstenscollier, som er ret værdifuld, fortæller Berit Greisholm.

Den unge kvinde havde fået kæden åbnet og listet den af hende.

Tyveriofferet nåede at observere en gammel blå bil, der holdt på den anden side af vejen.

I bilen sad der en mand, som beskrives som usoigneret, og et lille barn i en babylift.

Bilen var forsynet med BG for Bulgarien.

Flabet og grænseoverskridende

– Det her er så flabet og grænseoverskridende. Ved højlys dag, på en rolig vej, hvor man står og venter på en bus til Helsingør. Kvinden stod med tårer i øjnene, da hun kom ind for at bede om rådgivning i forhold til forsikringsselskab. Kæden havde hun arvet fra sin mor, den slags kan jo ikke erstattes. Jeg ringede til Nordsjællands Politi, mens kvinden sad og kom lidt til hægterne her. Og desværre siger politiet, at præcis denne metode langt fra er ukendt. Politiet ville køre ud til kvindens bopæl senere for at tage rapport, fortæller Berit Greisholm, der selv har været udsat for tricktyveri.

Skræmmende

I april sidste år overtog hun sin forretning på Stengade, og for ca. tre måneder siden havde hun selv en skræmmende oplevelse i butikken.

En oplevelse, der har betydet, at hun med sit personale har nøje aftaler om, hvordan alle forholder sig, hvis der kommer ubudne mennesker ind i forretningen.

Overfor vagtselskabet har Berit Greisholm været nødt til at opgradere sin vagtordning.

– Det var få minutter efter lukketid, at jeg fi k øje på fire mænd, der stod i mellemgangen ind til min forretning. Jeg havde endnu ikke nået at lukke gitteret ned til mellemgangen, men havde trukket det ned foran udstillingsvinduet. De fire stod og sparkede på den nederste del af min dør, som jeg til alt held havde låst. Det bekymrede mig, at de blev ved.

– Jeg kaldte på min voksne søn, der sad i baglokalet. De fire mænd troede øjensynligt, at jeg var alene i butikken. Men hans tilsynekomst betød intet. De blev bare ved. I mellemtiden havde vi ringet til politiet. Vi bemærkede, at de kiggede rundt og orienterede sig om overvågningen. Endelig forsvandt de op ad Stengade, men 10 minutter efter stod de udenfor og filmede facaden i alle detaljer. Det var dybt ubehageligt, fortæller Berit Greisholm.

Reddet af moderne lås

Hun har efterfølgende fået oplyst af politiet, at der var en grund til, at de blev ved med at stå og sparke på den nederste del af døren.

Hvis det havde været en gammel dør med en enkelt lås, ville de på den måde kunne få skabt så meget slip mellem dør og karm, så de kunne få presset et brækjern ind.

Men fordi døren er ny og forsynet med et moderne låsesystem, lykkedes det dem ikke.

– Det er så trist, at vi har fået et samfund, der kræver mere og mere overvågning, og at vi alle sammen bliver tvunget til at tage flere og flere forholdsregler, når vi færdes, mener Berit Greisholm.

Artiklen sidst ændret: 8. maj 2020 11:47

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018