Corona aflyser Helsingør Teaters engelske festival


Af Jesper Munch Nielsen

Helsingør Teater har stået for planlægning af mange aktiviteter i byer på den engelske østkyst, men pandemien har lukket dem.

HELSINGØR: På baggrund af den meget Passage-gadeteaterfestivals betydning for Helsingør har Helsingør Teater flere gange været hyret til at sammensætte en international gadeteaterfestival i byen Skegness på den engelske østkyst. SO Festival 2020 er dog nu blevet aflyst sammen med Helsingør Teaters andre aktiviteter i England i år. Årsagen er naturligvis coronavirus-pandemien.

– Vi er naturligvis rigtig kede af, at vi ikke kommer til at se festivalen udfolde sig i år. Vi har afleveret et færdigt program for alle aktiviteter, og vi ved, hvad festivalen betyder lokalt. Så det er en ret stor frustration at stå tilbage med, siger Jens Frimann Hansen, leder af Helsingør Teater.

Ikke økonomisk ramt

Frimann Hansen kan dog glæde sig over, at de britiske institutioner og fonde, der lægger fundamentet under SO Festival, er klar til et fortsat samarbejde i de kommende år. Og Helsingør Teater bliver ikke ramt økonomisk af 2020-aflysningen.

– Økonomisk er vi blevet holdt skadesløse og har fået betaling for alt det arbejde, vi har lavet til festivalen i år. Og vi får klare meldinger om, at vi fortsætter samarbejdet, hvilket vi i Helsingør Teater sætter meget stor pris på, siger Jens Frimann Hansen.

Det er i tre år, at Helsingør Teater har haft den kunstneriske ledelse af gadeteaterfestivalen SO Festival i Skegness, der ligger i East Lincolnshire. Festivalen har også en mindre aflægger i nabobyen Mablethorpe. Netop disse to i forvejen fattige og arbejdsløshedsplagede byer ligger nummer et og to på en liste over byer i England, som bliver hårdest ramt af Covid 19-krisen.

– Skegness og Mablethorpe er et af Englands hotspots for indlandsturisme. Hundredetusindvis af engelske lavindkomstfamilier afholder hvert år stadig deres sommerferie i Skegness og omegn. Hele områdets økonomi er bygget op omkring det. Der er kæmpe trailerparks til udlejning, byerne er lige så fyldt som Tivoli om sommeren. Og hele den økonomi er væk nu, forklarer Jens Frimann Hansen.

Gadeteater fungerer

Borgerne i Skegness, Mablethorpe og havnebyen Grimsby, som Helsingør Teater for første gang skulle have lavet aktiviteter i i år, er ikke nødvendigvis en del af det etablerede engelske kulturliv. Men undersøgelser har vist, at gadeteater er noget, som har fat i publikumsgrupper, der normalt ikke tager del i kulturlivet.

– De grupper er i den grad til stede i for eksempel Skegness og Mablethorpe, så gadeteater fungerer godt dér. Det er områder, hvor der måske ikke sker så meget andet. Og jeg er stadig overrasket over, at folk bare kommer, når vi er der. De opsøger festivalen og oplever, at der er noget kulturliv også for dem. Det har vist sig at være enormt vellykket, siger Jens Frimann Hansen.

Inspireret af Helsingør

Som nævnt hænger Helsingør Teaters engagement i England sammen med Passage-festivalens kvalitet og betydning i Helsingør igennem mange år. Og så har folk i Skegness og Grimsby desuden et overordnet ønske om at blive inspireret af udviklingen i Helsingør.

– Folk i den del af England er vildt imponerede af Helsingør, som har lavet en vellykket omstilling fra en gammel industriby til en kulturby. Den udvikling på baggrund af kommunens satsning på kultur følger blandt andet folkene bag SO Festivalen meget tæt, og der har været delegationer herovre mange gange. Fra Helsingør Teaters side har vi været i stand til at sælge det, vi kan med gadeteater og med at skabe kulturbegivenheder, som har en bredre appel og kan omfatte flere end ellers, hvor mange tænker, at kultur kun er noget for de fine og de rige, konstaterer Jens Frimann Hansen.

Digital konferene på vej

Lederen af Helsingør Teater pointerer, at opbakningen fra Helsingør Kommune har været markant igennem alle Passage-årene.

Som erstatning for SO Festivalen arbejder Helsingør Teater nu på at gennemføre en digital konference om teater i det offentlige rum og udkantsområder i samarbejde med britiske samarbejdspartnere fra Arts Council England og fonden Magna Vitae Trust for Leisure and Culture samt BBC.

Artiklen sidst ændret: 29. april 2020 10:32

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018