Sikkerhedsråd advarer: “Det kolde vand kan være livsfarligt”


Af Lars Lindevall

Selvom vejret bliver lunt, er vandet stadig meget koldt, og det kan være livsfarligt at falde i uden den rette påklædning, da kroppen hurtigt bliver nedkølet. Arkivfoto.

Sejlere, kajakroere og andre vandsports-entusiaster skal være opmærksomme på, at vandet stadig er under 10 grader, selv om solens stråler luner, lyder advarslen fra Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden.

HELSINGØR: Når der er hellig- og fridage i kalenderen og sol fra en blå himmel, har sejlere, kajakroere, SUP’er, lystfiskere og mange andre vandsports-entusiaster travlt med at komme ud på vandet.

Men på denne tid af året skal man være opmærksom på en lurende fare, lyder det fra Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden.

For selvom vejret bliver lunt, er vandet stadig koldt, og det kan være livsfarligt at falde i uden den rette påklædning, da kroppen hurtigt bliver nedkølet.

Derfor opfordres alle til at passe ekstra på.

– Luften ude på vandet er væsentligt køligere end på land, og vandet er stadig under 10 grader de fleste steder. Så når du kommer lidt ud fra kysten, skal du klæde dig varmere på, end du umiddelbart tror. Klæd dig i tøj, der er egnet til formålet og kan holde dig varm og tør, hvis du falder i vandet. Det duer ikke med en tyk sweater, for bliver tøjet vådt, suger det vandet til sig, og du bliver hurtig nedkølet, hvilket kan være livstruende, siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, som sammen med TrygFonden står bag SejlSikkert-indsatsen.

Kuldechok og duknefare

Benedict Kjærgaard, der er overlæge på Aalborg Universitetshospital og stabslæge ved Flyvevåbnets redningstjeneste, har tidligere været fast mand i redningshelikopteren. Gennem tiden har han været med til at redde mange mennesker op af vandet, som har været i livsfare på grund af nedkøling – og andre er desværre fundet omkomne.

– Falder du i vandet på denne årstid med almindeligt tøj, kan kuldechokket gøre, at du i panik gisper ukontrolleret og ikke kan få styr på vejrtrækningen. I værste fald risikerer du at drukne hurtigt, hvis du ikke holdes oppe af en redningsvest. Hvis man undgår at drukne med det samme, vil man i løbet af 10-15 minutter miste evnen til at svømme, fordi arme og ben afkøles meget hurtigere end kropskernen. Når musklerne afkøles, mister de evnen til at virke, og bare det at kravle op ad en redningsstige i en havn kan blive umuligt, siger Benedict Kjærgaard, og fortsætter:

– Efterhånden gør afkøling af hjernen, at du ikke længere kan tænke klart, og efter måske en time vil du være bevidstløs. Men så længe du forbliver oven vande med en redningsvest, er der stadig håb for, at man kan finde dig. Uden redningsvest vil du for længst være under vandoverfladen.

Vær også påpasselig tæt på kysten

Det er ikke kun sejlere og fiskere, der bevæger sig et godt stykke ud fra kysten, som skal være påpasselige.

– Selv kajakroere eller SUP’er, som ikke sejler langt ud fra kysten, kan komme i alvorlige problemer. Tager man på vandet, bør man derfor altid have den rigtige beklædning på, en redningsvest og en vandtæt mobil i brystlommen eller en nødsender på vesten, så man kan slå alarm fra vandet, siger Benedict Kjærgaard.

Og redningsvesten skal på, uanset hvornår på året, du tager på vandet, siger Sten Emborg:

– Vesten kan redde dit liv, så tag den på for din egen skyld og for din familie derhjemme.

Ligger man i vandet og venter på, at hjælpen når frem, skal man krybe sammen i ”fosterstilling” og ligge stille for at afgive mindst mulig kropsvarme.

Læs mere om beklædning og forholdsregler, når vandet er koldt på www.soesport.dk

Artiklen sidst ændret: 22. maj 2020 15:35

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018