#1: Mindestenen på Hornbæk Havn


Af Helsingør Dagblad

Lotte Lund har indsendt det første tip til #117oplevelseriHelsingør: Mindestenen på Hornbæk Havn. Her er hun ved stenen med sin datter, Thea.

Lotte Lund, journalist, forfatter og kommunikationsrådgiver fra Hornbæk, tipper: 

Hvilken oplevelse vil du anbefale? 

Mindestenen på Hornbæk Havn.

Hvorfor skal man opleve det? 

Mindestenen ligger centralt i Hornbæk, tæt på havnen, stranden, strandlegepladsen, fiskerlejet, ishuse, restauranter og cafeer. Man overser den let, men den er værd at stoppe ved, for den siger så meget om Hornbæks sjæl. Da Hornbæk var et fiskersamfund, var alle afhængige af hinanden. Hver dag var et spørgsmål om liv og død, og det var naturligt at hjælpe andre, for man vidste, at man selv kunne få brug for hjælp en dag. Det er Hornbæks DNA.

Stenen er sat til minde om en af Danmarks-historiens store heltebedrifter, nemlig redningsaktionen i 1774 udført af otte fiskere fra Hornbæk. Den engelske skonnert Nelly & Isabel var i det herrens år stødt på grund ud for Hornbæk i en frygtelig vinterstorm. Med fare for eget liv fik de tapre hornbækkere reddet den engelske kaptajn Thomas Brown i land.

Rygtet om redningsaktionen gik over hele datidens Europa, og den inspirerede digteren Johannes Ewald til skuespillet Fiskerne. Stykket var det første, der fortalte en historie om ‘almindelige mennesker’, som blev opført på Det Kgl. Teater, og det er fra dette stykke, kongesangen ‘Kong Christian stod ved højen mast’ stammer.

Har du haft en særlig oplevelse der? 

Jeg flyttede til Hornbæk i 2001 uden at kende byen særligt godt. Hurtigt fornemmede jeg, at det var et sted med en særlig ånd. Men det var først, da jeg hørte historien om redningsaktionen og fiskersamfundet, at brikkerne faldt på plads.

Hornbækkerne passer godt på hinanden, og de stiller stadig op, når det bliver kaldet. Jeg har oplevet det mange gange. Stærkest måske i 2013, da stormen Bodil raserede havnen, og hele byen gik sammen for at få den bygget op igen. Så jeg har tit stået ved den sten og funderet over, hvor vigtigt det er at være parat til at hjælpe andre, også selv om det kan have en høj pris. Og så er det et sted, hvor man får en ubændig trang til at spise is…

Del også dit oplevelsestip

Vi er på jagt efter #117oplevelseriHelsingør – og vi vil meget gerne have dit bedste tip til en oplevelse i kommunen også!

Læs her, hvordan du kan dele din oplevelse.

Se alle tips på www.helsingordagblad.dk/117oplevelser

Artiklen sidst ændret: 27. maj 2020 08:02

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018