6 påskelege og traditioner med æg


Af Dorthe Carlsen

Foto: Congerdesign

Har du prøvet at trille eller trante æg? Vidste du, at du kan skabe de smukkeste æg med rødbede og løgskal eller kaffegrums. At du kan lave mønstre med stearin eller ridse mønstre med en nål. Du kan også puste æg! Mange traditioner er ved at gå i glemmebogen. Vi har besluttet at denne påske skal mange af de gamle traditioner findes frem. Her er seks af dem, men først lidt historie

Op gennem historien var den almindelige mands liv fuldt af hårdt arbejde. Der var ikke meget tid til at alsppe af og holde weekenden. Til gengæld var man så god til at feste og lege, når lejligheden bød sig – og det gjorde den i påskedagene.

Nogle af traditionerne virker lidt bedagende, men de er også sjove, når man kommer i gang.

Trante æg

En af de ældste og mest elskede er den med at trante æg. At trante betyder at trille. Så er de fleste med. Man har hørt om at trille æg. Det går i al sin enkelthed ud på at trille sit æg længst uden at det går i stykker. Der er mange varianter.

Nogle spiller også med, at man vinder, hvis man kan få modstandernes æg til at gå i stykker, mens ens eget er intakt. Man kan trille eller trante æg på plan grund, men man kan også trille æg ned af bakker.

Løbe med æg

de flestehar prøvet denne leg på fritidshjem eller til en fritidsaktivitet. Hver deltager har et æg og en spiseske. Ægget lægges på skeen hvorefter deltagene løber med armen så strakt som muligt. den der kommer først fre, med ægget på skeen har vundet.

Pikke æg

denne påskeleg har vi fundet på kristendom.dk. To mennesker står overfor hnaden med hver sit æg´i hånden. De to æg. Først støder man med den spidse ende, og så med den runde. Den, hvis æg holder længst, har vundet. Mon ikke ægget skal være kogt?

Puste æg

Æg der kan holde sig i lang tid er de æg, der pustes fri for æggehvide og blomme. Prik forsigtigt hul i begge ender af ægget. Pust æggehvide og blomme ud fa den ene ende. Det er hårdt og kræver tålmodighed, men det kan lade sig gøre. Når “indmanden” er pustet ud, kan æggene forsigtigt dekoreres med farver. man kan blandt andet bruge de metoder, der er veskrevet ved “dekorere æg” længere nede.

Puste fjer

Man tager hinanden i hånden to og to, mens ens fjer kastes op i luften, og så gælder det ellers om at holde fjeren flyvende. Det par, hvis fjer bliver længst i luften, har vundet.

 

Dekorere æg

Den sidste skik er selvfølgelig den med at male på æg. I dag bruger man ofte bare de farver eller tuscher, der er i skuffen eller kassen. Man kan få specialmaling i diverse hobbybutikker eller webshops.

Men man kan også lave farverne selv. Det kan gøres helt naturligt. Man kan koge æggene sammen med rødbedestykker, løgskaller eller kaffegrums. Grønne  urter som for eksempel kørvel eller theblade kan også bruges. Æggene får dejlige varme farner. Drypper man æggene med stearin eller “tegner mønstre” med stearin inden kogningen, kan man skabe spændende mønstre. Æggene tager nemlig ikke farve, hvor der er stearin.

Vi har beskrevet nærmere hvordan her

Endelig kan man også ridse i æggenes overflade, så fremkommer smukke mønstre efter kogningen.

Artiklen sidst ændret: 9. april 2020 09:56

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018