Boligforeninger har fokus på nye regler for kontanthjælp


Af Helsingør Dagblad

De almennyttige boligforeninger frygter at nye regel for kontanthjælp kan ramme deres lejere hårdt. Også Helsingør Kommune følger situationen nøje.

KONTANTHJÆLP: Gode råd skal forhindre dyre udsætninger. Sådan lyder strategien for de almennyttige boligforeninger. Man frygter at en stramning af reglerne for kontanthjælp vil ramme mange lejere.

I Helsingør Kommune er det 587 borgere, der i første omgang rammes af et kontanthjælpsloft, oplyser Pernille Madsen, der er centerchef for Borgerservice.

– Vi ved at der i Helsingør er 587 borgere, der er ramt af kontanthjælpsloftet. Men vi mangler overblikket over, hvor mange der er ramt med 100 kroner, hvor mange er ramt med 500 kroner og så videre, siger Pernille Madsen. Hun er centerchef for borgerservice i Helsingør Kommunen. Her følger man også udviklingen nøje:

– Vi holder løbende øje med kontantloftet, men det er først lige trådt i kraft, så det er svært at sige, hvad udviklingen vil blive, siger hun.

Helsingør Kommune arbejder tæt sammen med boligforeningerne i en fremskudt indsats.

Det vil sige, at kommunens sociale boligarbejder reagerer hurtigt, når beboere kommer bagud med husleje. Med rågivning og målrettet hjælp er det lykkedes boligarbejderne Jon Brohuus at nedbringe antallet af lejere, der udsættes på grund af restance væsentligt. Ordningen har fået ros fra mange sider, blandt andet fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann, da hun kom på besøg.

Det er Helsingør Byråd, der i sit forrige budgetforlig har afsat penge til den fremskudte indsats, fortæller Pernille Madsen. Det kan godt være at hun på et tidspunkt igen vil bede politikerne om at se på området:

– Jeg vil ikke afvise, at jeg gerne vil have ansat en mere som Jon, hvis vi får mere at lave. Omvendt, så vil jeg heller ikke sige, at vi skal være flere, før vi ved, om der er behov for det, siger hun.

Pernille Madsen kan også fortælle, at man i denne måned endnu ikke har registrere sager, hvor det nye kontantloft har givet huslejeproblemer.

Det samme billede tegner Palle Wørmann, der er formand for Boligselskabet Nordkysten, der er en del af de 1900 lejemål, som Boligforeningen Danmark administrerer i Helsingør:

– Det er endnu for tidligt at måle, men selvfølgelig vil der komme en effekt vurderer han.

Han peger på at nogle måske i den første måned har lagt penge til side, men at der på lang sigt vil komme et problem for en del lejere.

Gældsrådgivere
Kontanthjælpsloftet har fået boligselskabet Domea til at ansætte gældsrådgivere. Den vej kender man allerede hos Boligforeningen Danmark, fortæller Palle Wørmann:

– Det har vi haft i mange år,siger han og fortæller at indsatsen har været med til at sørge for at der stort set ikke har været udsættelse på grund af restancer. Helt praktiske råd og hjælp om for eksempel at huske at søge boligsikring og at lægge et fornuftigt budget har haft stor betydning.

Boliggården er Danmarks største udlejer af almennyttige boliger. Blandt de 6000 lejemål er Vapnagård. Her arbejder man tæt sammen med kommunen, men har også en socialrådgiver til beboerne.

Selv om man heller ikke her kan mærke en mulig effekt af kontanthjælpsændringen, så er efterspørgslen for rådgivning steget i den seneste tid kan informationsmedarbejder Jacob Jürs fortælle.

Artiklen sidst ændret: 31. januar 2020 17:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018