Concept: Tegn & Gæt til tegne-analfabeter


Af Dorthe Carlsen

HelsingørLIV anmelder spil og uddeler ludobrikker

Concept: 4 ud af 6 ludobrikker

Hvem tester? Det gør spilnørderne Jennifer Jensen (30), debatudvikler på Helsingør Dagblad, sammen med Jens-Ole (30), Morten (33) og Benjamin (27).

Kender du det, når nogen bare ELSKER at spille Tegn & Gæt (vi kunne for eksemplets skyld sige, at det var mig), mens andre tegner som en brækket arm (det kunne jo så for eksempel være min kæreste)? Det bliver lidt af en lose-lose-situation, for enten gider han ikke være med (æv!), og ellers er frustrationen hurtigt stor, når han IGEN tegner noget helt hen i vejret og påstår, at det er en hund…

Den frustration er man – næsten – fri for i spillet Concept, som fungerer lidt ligesom Tegn & Gæt. Bare uden det med at tegne.

Knyt sylten og sæt brikker

I Concept er der en spilleplade med en masse symboler på. Man trækker et kort med objekter, titler, personer og koncepter på og skal så – uden at tale – sætte brikker på brættet som ledetråde til dem, der skal gætte. Det er nemt at forstå og dermed nemt at komme i gang – herligt!

Det er visuelt flot, og alle kan være med på de letforståelige symboler på spillepladen. Der følger endda en lille oversættelsesguide med, som er rigtig rar i starten – for man skal lige lure, hvordan det nu lige er, man får forklaret en ’grib’ til gætteholdet kun ved at sætte brikker på en plade. Eller en ’jukebox’, et ’sort hul’ eller ’at kaste penge ud af vinduet’, for den sags skyld.

Der er tre sværhedsgrader på de ord, man skal kommunikere, så også på den måde kan alle være med. Vi startede med den nemmeste kategori, og det var helt klart for let til at være sjovt for os – men til gengæld sikkert helt oplagt til børnefamilien.

Jo sværere ord, man vælger, desto flere associationskæder af ledeordsbrikker, får man brug for – og den sværeste kategori var udfordrende med masser af komplekse koncepter, ordsprog og andet besværligt, som krævede kringlede veje i hjernen at kommunikere videre.

Et godt alternativ

Personligt synes jeg, at spil som Tegn & Gæt er sjovere (okay, afsløret: Det var faktisk mig i eksemplet i indledningen), fordi man skal engagere sig mere aktivt for at spille det. Men hvis man som jeg spiller med nogen, der har en lidt mere…lad os kalde det ’anderledes’ teknik udi tegning end andre, er det en klar fordel, at der ikke er den samme tegnebarriere i Concept, som der er i Tegn & Gæt.

Så mon ikke det nok skal blive en god løsning med Concept herhjemme – vi blev i hvert fald grebet af at formidle og gætte de svære formuleringer.

 

For 4-12 deltagere fra 10 år (men vi spillede det også tre personer, og det fungerede glimrende).

Spilletid: 40 minutter

Concept er udlånt af Arnold Busck på Stengade i Helsingør. Det koster 299,95 kroner. Arnold Busck har lukket butikken i corona-perioden, men spillet kan købes i deres webshop. 

Vi tester i den næste tid flere spil og sjove andre ting, man kan fornøje sig med sammen.

Artiklen sidst ændret: 21. marts 2020 21:25

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018