“DK Makers Mod Corona” har printet over 50.000 visirer


Af Nanna Rasmussen

Zoles og alle andre i det enestående netværk „Makers Mod Corona“ lægger gratis tid og ressourcer i projektet med stort samfundssind. Ingen tjener så meget som en krone. Foreløbigt knokler de på 4. uge. - Og vi bliver ved en tid endnu, forsikrer direktør i Zoles, Cecilie Lisberg Holst, til højre. Foto: Torben Sørensen.

Nogle af tidens vigtigste og mest efterspurgte varer i Danmark produceres på højtryk hos virksomheden Zoles på Højvangen i Espergærde.

“Der er forsyningsproblemer med værnemidler som ansigtsmasker og visirer og håndsprit flere steder i sundhedssektoren og hos politiet”, lyder det fra direktør og founder Cecilie Lisberg Holst.

Lokalavisen Nordsjælland har tidligere omtalt 3D-print virksomheden Zoles i Espergærde, som normalt designer og 3D-printer indlægssåler til danskerne, men som nu har omdannet deres produktion til at lave ansigtsvisirer. Zoles kan selv producere 400 om ugen, men de er skam ikke alene, for i Nordsjælland har ildsjæle forenet deres tid og deres 3D-printere for at kunne komme sundhedssektoren og andre til undsætning.

“Et estimat er at vi sammen med vores med-producenter kan producere og afsætte minimum 1000 visirer om ugen til Region Hovedstaden”, siger hun.

 

DK Makers mod Corona

Zoles er del af den gruppe på Facebook, der hedder “DK Makers mod Corona”, og som er en sammenslutning af privatpersoner, virksomheder og institutioner, som alle har 3D-print kompetencer og udstyr. Her samles og koordineres indsatsen, og det er også her, man har fundet frem til den model, der skal produceres. Der er blevet undersøgt, tegnet, rettet og designet, og efter diskussion er valget faldet på et design fra Spanien, hvor det allerede er i brug på hospitalerne.

“Det er en helt vild oplevelse at på kun få dage at kunne lave et set-up, der virker. Jeg er så stolt af min virksomhed og af de danske 3D-folk derude. 3D-print er virkelig en force, når man skal kunne omdanne sin produktion. Og helt ærligt, der er ikke det, vi ikke kan lave på sådan en. Så hvis andre dele til sundhedssektoren eller lign. pludselig skulle blive en mangelvare, så kan vi få en produktion op at køre, vi skal bare have en tegning/fil at printe efter”, siger hun til Lokalavisen Nordsjælland.

De har fået godkendt deres design, der har været rundt om både kriseberedskabet, lægerne på intensiv afdelingerne og indkøbsafdelingen.

“Og de vil gerne tage imod så mange, som der overhovedet kan produceres, så det gør vi”, siger Cecilie Lisberg Holst.

 

Sponsorer og materialer

Zoles og “DK Makers mod Corona” søger sponsorater til materialer og til logistik. Så kan man selv eller ens virksomhed hjælpe, kan man kontakte Cecilie fra Zoles eller gå ind på Facebook Gruppen og kommunikere. Vil man støtte kan man støtte via Mobile Pay. Et visir koster 9 kr. at lave, så giver man 90 kroner, kommer der 10 visirer i omløb i sundhedssystemet.

Hverken Zoles, Cecilie eller nogen andre i fællesskabet “DK Makers mod Corona” tjener penge på produktionen. – Nix, ikke en krone, understreger hun. Dagligt har Zoles henved 100 forespørgsler fra forskellige enheder i sundhedssektoren og alle vil de have visirer.

 

"DK Makers Mod Corona" har printet over 50.000 visirer
Her 3-printes visirer til sundhedspersonale til beskryttelse mod coronasmitten. Foto: Torben Sørensen.

 

Vi fortsætter

“Vi startede produktionen omkring den 20. marts. Og vi producerer stadig visirer til sundhedssektoren, og vi gør det med stor glæde. Vi har valgt at fortsætte, så længe det giver mening og så længe, der er efterspørgsel på dem”, slår hun fast.

Zoles er del af netværket “Makers Mod Corona” og sammen har de leveret flere end 50.000 visirer til Sundhedssektoren, til alt lige fra hospitaler, plejecentre, sundhedsplejersker, tandlæger og bosteder med flere. Men Zoles er ikke de eneste i Helsingør Kommune, der producerer visirerne, slår hun fast.

“En håndfuld vildt dygtige Makers, altså entusiastiske 3D-print folk, i både Helsingør og Espergærde printer sammen med os. De leverer deres print til os, og så sørger vi for, at visirene kommer videre i kæden. Så hvis jeg må, vil jeg gerne benytte lejligheden til at takke og fremhæve blandt andre Kasper Christensen, Mads Fisker Demant, Francke Frank, Stefano Caruso, Søren Rolin, Allan Bjerre Abbondio, Sofie Hansen, Steen Nielsen, Ruben Bæk og den unge Mikkel Ærenlund”, siger Cecilie Lisberg Holst.

“Men jeg vil også godt have lov til at takke Helsingør kommunes borgere bredt, som har været så støttende, og jeg får stadig donationer ind i form af overhead-ark af plast, og bukse-elastikker, så visiret bliver siddende. Vi har også modtaget materialer fra enkelte skoler, plejecentre og nogle har endda købt materialer og doneret dem til os. Det er så overvældende at føle, at alle gerne vil give i disse tider. Og følelsen af, at vi står sammen, er virkelig til stede. Så tak!”, slutter Cecilie Lisberg Holst med stolthed i stemmen.

Artiklen sidst ændret: 29. april 2020 15:56

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018