Escape Heksens Køkken: 6 ud af 6 puslespils-brikker


Af Dorthe Carlsen

Det giver ro i hovedet

Testfamilie: Familien Bagger Carlsen. Mor Dorthe (61) , der har lagt mange puslespil som barn. Familien har fortsat traditionen, når de mødes til jul. Far Nicolai (59) , der ikke er helt så optaget af tidsfordrivet. Carla (15), som tager et ordentligt ryk. Hun har blik for det. På afstand Nynne  (33), der ser misundeligt til på facetime 🙂 Drengene er ikke til puslespil.

 

Ravensburger: Escape Heksens Køkken. 6 ud af 6 puslespils-brikker

Det er ikke helt til at forklare, hvad det er der sker, når man skal have former og farver til at passe til hinanden. Hjernen bliver slået fra, og fokus er kan kun være et sted: På Puslesillet mange brikke og muligheder. Normalt kan man sortere i kategorier: Himmel, hav, blomster,  klipper bygninger. Det gør det nogenlunde overskueligt.

Sådan var det ikke for Ravensburger-puslespillet. Det er kaos fra ende til anden. Puslespillet er lidt anderledet end det billede, der er aftagnet. Den sorte kat er væk. Uglen er ikke i buret og rotten har flyttet sig.  men det er jo også Heksens Køkken, der skal pusles på plads.

Escape Heksens Køkken er en tegning med mange detaljer, farvernuancer, der er ens i flere hjørner af tegningen. Sjov og humoristisk. Man kan se, at tegneren har haft det sjovt med at kreere motivet.

Det kræver meget større koncentration for at få rigdommen af detaljer  i den tegning, der skal skabes af brikkerne. Der kan ikke sorteres. Man må forsøge at skabe system i kaos. Ikke kun en gang. Mange gange.

Puaespillet er et Ravensburger, som er kendetegnet ved brikker af høj kvalitet. Brikkerne er kraftige. Puslespillet kan lægges mange gange eller gives videre til andre.

Familien er  ikke i tvivl. Puslespillet er sjovt, udfordrende og overraskende. En god familieaktivitet for store børn og deres voksne.

6 ud af 6 puslespilsbrikker

Ravensburger: Escape heksens Køkken er udlånt af Arnold Busck på Stengade i Helsingør. Det koster 129,95 kroner + fragt. Arnold Busck har lukket butikken i corona-perioden, men spillet kan købes i deres webshop. 

(Fra Arnold Buscks website)

Puslespillets historie:

Lige præcist, hvornår det første puslespil så dagens lys, står endnu uklart, men der er dog enighed om, at fremstillingen af puslespil begyndte engang i 1760’erne. Puslespilseksperterne er ligeledes nogenlunde enige om, at det var en mand fra London ved navn John Spilspury, som var gravør og korttegner, der var den første til at fremstille et puslespil. Det allerførste motiv var derfor, måske ikke så overraskende, et landkort. De første puslespil bestod ligeledes af dekorative billeder, der var savet ud og som skulle sættes sammen – præcis som de gør det i dag. Dengang var hverken papfremstilling, reproduktion (i hvert fald den, der kunne fås til nogenlunde billige penge) eller farvetryk dog noget, man gjorde i, så puslespillene havde af gode grunde ikke det udseende, som de har i dag. Da man nåede til starten af 1900-tallet, kunne puslespil fremstilles billigere end nogensinde før, og herefter tog puslespilfremstillingen fart.

Effekten af puslespil

Puslespil anses måske mest af alt som en form for tidsfordriv og en rolig variant af brætspil. Det er dog at underkende puslespillets egentlige fordele. Hvad mange ikke ved, er nemlig, at puslespil faktisk har en række gavnlige effekter for hjerneaktivitet såvel som udvikling. Det sidstnævnte gælder særligt hos børn, hvis finmotorik styrkes, når der bliver lagt puslespil. Med puslespil får du en form for gymnastik til hjernen. Dette kommer især til udtryk ved, at hjernens evne til at huske på mønstre bliver bedre og den logiske sans fremmes. Man kan med rette betragte hjernen som en muskel, der trænes, nøjagtigt ligesom alle andre af kroppens muskler skal det, for at holde sig i form. Puslespil er en af de mange måder, dét kan gøres på – det er faktisk en af de bedste og nemmest tilgængelige.

Artiklen sidst ændret: 22. marts 2020 17:44

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018