Espergærde Byforening vil skabe ny have


Af Helsingør Dagblad

Området ved Espergærde Bibliotek står over for lidt af en makeover.

BIBLIOTEK: Espergærde Byforening drømmer om at etablere en bibliotekshave mellem Espergærde Bibliotek og Irma i Espergærdecentret.

Arealet måler 17×45 meter og bruges i dag ikke til noget, hvilket man i byforeningen gerne vil ændre på.

– Espergærde er en fantastisk by, men den mangler steder, hvor borgerne kan samles, uden at det koster penge. Folk er vant til at komme her ved centret et par gange om ugen for at købe leverpostej og vaskepulver, og vi vil gerne skabe et gratis alternativ, forklarer arkitekt Peter Frederiksen fra Espergærde, der er med til at planlægge haveprojektet.

Den nye have skal blandt andet anlægges for at imødekomme den store tilflytning, som forventes at komme til Espergærde de næste mange år.

– Det her kan blive en løftestang til byens udvikling, da en bibliotekshave kan bruges til alt fra politiske oplæg, slappe af og drikke en kop kaffe eller høre god musik, forklarer Peter Frederiksen.

Et stærkt felt
Derfor har byforening søgt Helsingør Kommune om et tilskud på 10.000 kroner, som skal bruges til vedligeholdelsen af området, hvis haven bliver en realitet.

– Irma synes det er en god ide. Espergærdecentrets bestyrelse synes, det er en god ide. Helsingør Kommune synes, det er en god ide. Det eneste vi mangler, er pengene til at finansiere det, forklarer han.

For at haven skal blive en realitet, kræver det dog, at Espergærde Byforening får de anlægsmidler på 1.000.000 kroner, som de har søgt hos Realdanias kampagne ”underværker”, der støtter projekter i hele Danmark.

– Vi ved godt, at vi er oppe mod andre meget stærke projekter. Derfor gør vi os ikke de største forhåbninger, selvom vi selvfølgelig håber på, at det lykkedes. Går det ikke i denne her omgang, så må vi bare søge igen næste år, siger Peter Frederiksen.

Mange nye ideer
I ansøgningen er der listet en hel stribe ideer op til det nye område.

Der skal være direkte udgang til haven fra biblioteket, og i haven skal der være et lille podie til musik.

Opstammede blomstrende træer og anden spændende beplantning skal give skygge og læ omkring forskellige siddegrupper, og der skal være et legeområde til mindre børn. Kunst på Irma-muren og uplight-lys i træer og ledninger skal signalere kultur og liv.

– I dag er området virkelig forstadsagtigt og kedeligt. Det ligger lige til højrebenet at give det et løft, der virkelig vil være med til at gøre området spændende.

Artiklen sidst ændret: 31. januar 2020 16:52

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018