Flere ældre bor i sommerhus hele året


Af Helsingør Dagblad

Fremover vil endnu flere sandsynligvis tage sommerhuset i brug som helårsbolig. Det kan skabe ekstra liv og omsætning i sommerhusbyer som Hornbæk.

Hornbæk: Når det er sommer og solen skinner, myldrer Hornbæk af liv i en grad, man ikke oplever resten af året.

Det er ikke underligt, når man tager byens cirka 2.200 sommerhuse med i betragtning.

Men faktisk bebos flere af sommerhusene året rundt. En opgørelse lavet af Home viser, at der i Nordsjællands 33.022 sommerhuse bor 10.183 personer i sommerhus året rundt.

Dermed er Nordsjælland det sted i Danmark, hvor der bor flest mennesker i sommerhus året rundt.

Ejendomsmægler Peter Leander fra Nybolig i Hornbæk vurderer, at der er et par hundrede helårsbeboere i Hornbæks cirka 2.200 sommerhuse.

Tæt på skov og strand
Karl Vilhelm og Mette Nielsen solgte for tre år siden deres hus i Skovlunde og flyttede i stedet op i deres sommerhus på Sandagervej i Hornbæk, som de har ejet siden 2000.

– Vi vurderede, at for os som pensionister var to huse ét for meget. Vi overvejede at købe en lejlighed, men tænkte, at vi ikke ville få den brugt ret meget. Derfor blev det sommerhus på fuld tid, fortæller Karl Vilhelm Nielsen.

Ægteparret Nielsen har ikke fortrudt deres valg.

– Vi er meget glade. Vi er tæt på strand og skov, hvor vi kan lufte vores hund. Samtidig har vi nem adgang til offentlig transport og butikker tæt ved. Det betyder meget, når vi ikke længere kan køre bil så meget.

Mere liv i byen
Peter Leander forventer, at flere vil bruge sommerhuset året rundt, når det fra årsskiftet sandsynligvis bliver tilladt for pensionister at flytte ind i sommerhuset året rundt, allerede når de har ejet huset ét år.

Og de ældre helårsbeboere er en stor gevinst for lokalområdet, især hvis der kommer endnu flere, vurderer Peter Leander.

– Jeg er ikke i tvivl om, at de nye regler vil betyde en mærkbar befolkningstilvækst i Hornbæk, hvor folk vil udnytte, at de har et dejligt sommerhus, de kan opholde sig i året rundt. Det vil betyde meget for byen, for forretningslivet, restaurationerne og foreningslivet, og byen vil leve i endnu højere grad året rundt.

Hvis ægteparret Karl Vilhelm og Mette er repræsentative, kan flere helårsbeboere virkelig give liv til byen. Siden de flyttede fast til Hornbæk, har de lagt en stor del af deres indkøb i de lokale butikker. Mette er blevet frivillig i Kirkens Korshærs genbrugsbutik og medlem af Hornbæk Idrætsforening, hvor hun dyrker stavgang.

Karl Vilhelm er blevet medlem af Helsingør Kommunes handicapråd, sekretær i bestyrelsen for grundejerforeningen, medlem af Havnens Venner og vinklubben i Brugsen, kommer jævnligt til fodbold på Hornbæk Stadion og overvejer at blive »overført« til Rotary i Hornbæk.

En klar gevinst
Flere ældre beboere kan betyde øget pres på den kommunale hjemmepleje og plejehjem. Peter leander er dog ikke i tvivl om, at flere helårsbeboere i Hornbæks sommerhuse samlet set vil bidrage med en masse positivt, også til kommunekassen.

– Jeg tror, det er ren win-win. Dem der har mulighed for at flytte i sommerhus i Hornbæk, vil typisk have solgt deres hus lidt nord for København og have en vis formue. Det er vigtigt, når vi taler lokal omsætning, og jeg er ikke i tvivl om, at det vil være ren gevinst for kommunen, også selvom nogle får brug for noget hjælp.

Artiklen sidst ændret: 31. januar 2020 16:58

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018