Kardemommesløjfer til en blæsende dag.


Af Dorthe Carlsen

Jeg kan ikke få nok af kanelsnurrer og kardemonnesløjfer. Slet ikke efter en god tur langs stranden.
Kanelsnurrer er lidt ligesom kanelsnegle, men måden de vrides og snos på gør, at de fremstår så meget mere lækre, indbydende og særlige.
Kardemommesløjferne er skåret over samme læst. Kanel er skiftet ud med kardemomme i remoncen. De er lavet på akkurat samme måde som kanelsnurrene indtil den sidste bevægelse i processen. Og vupti, har du sløjfer i stedet for snurrer.
Jeg tager udgangspunkt i Meyers Kanelsnurrer. Jeg synes, de bliver en tand for tunge med de store mængder smør, Meyer benytter. Jeg har derfor halveret mængden. Og så har jeg forenklet processen en smule.
Resultatet er fantastisk. De er absolut bedst lune (som alt andet bagværk)

Kardemommesløjfer – en svensk specialitet

Dej
5 dl lun mælk
50 g gær
1 stort æg
1 kg hvedemel
100 g sukker
10 g salt
15 g stødt
1 tsk Kardemomme
75 g smør

Fyld
200 g blødt smør
200 g sukker
3 spsk stødt kardemomme

Desuden
1 sammenpisket æg til pensling
Lidt perlesukker til at drysse med, hvis man har lyst til det

Sådan gør du:

Opløs gæren i den lune mælk. Lun smørret i en lille gryde. Det må kun være lunt, når du hælder det i dejen. Tilsæt æg, det lunede smør, hvedemel, sukker, salt og kardemomme og ælt dejen, til den er helt glat og blank og slipper skålen. Bruger du en røremaskine og indstille den på lav hastighed. Den skal æltes rigtig godt – ca 7-8 minutter.
Lad herefter dejen hvile lunt i et par timer med et klæde over, så den hæver op. Imens dejen hviler, røres smør, sukker og kardemomme sammen til en remonce.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud til et rektangel på ca. 40×50 cm. Smør remoncen ud over dejpladen, så det er jævnt fordelt.

Fold en halvdelen af dejen ind over resten af dejen. Du har nu 2 lag dej. Rul forsigtigt de to lag med remoncen i midten, så den bliver lidt større. Skær den i cirka 20 strimler. Skær en slids i hver af disse strimler. Sno hver strimmel ved at tage fat i hver ende, og sno dejen modsat fra hver ende, så den får 7-8 snoninger. Sno ikke så hårdt/meget, at du klemmer remoncen ud.
Tag den snoede dejstrimmel op med den ene hånd, og sno den 2 gange om din anden hånds fingre. Træk dejen forsigtigt af fingrene. Læg den resterende dejsnip på tværs, så de danner midten af sløjfen.
Sæt kardemommesløjferne på et par bageplader med bagepapir, så sløjfehæftningen vender nedad.
Det lyder mega-underligt, når man skal skrive det – men det er ret nemt.
Lad kardemommesløjfer hæve lunt og tildækket til dobbelt størrelse.

Pensl kardemommesløjferne med æg, drys lidt perlesukker på, hvis du har lyst til ekstra sukker og bag dem ved 200° i ca. 12–14 min.
Afkøl kardemommesløjferne på en rist.

Artiklen sidst ændret: 8. februar 2020 22:44

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Hvad synes du om mediernes dækning af coronavirus?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018