Klumme: Har du også et grønt nytårsforsæt?


Af Helsingør Dagblad

Har du også et grønt nytårsforsæt? Ellers er her et par dusin ideer til 2020 – store såvel som små, skrevet af ugens klumeskriver er Heidi von Bülow, stifter af virksomheden Maistic.

Ved nytårstid flød mit Facebook-feed over med opslag om nytårsforsætter – præcis som det plejer. I år var forsætterne dog blevet markant anderledes. De traditionelle såsom vægttab, træning, mindre stress og ’mere tid til mig selv og familien’ var der langt færre af. I stedet var 2020-målsætningerne fra venner og bekendte og især i de mange grupper og sider, man jo følger og får nyheder fra, overskygget af en enkelt og aldeles dominerende tendens: Bæredygtighed.

Klimaåret 2019, med Greta Thunberg og nationale klimavalg overalt i Europa som de store omdrejningspunkter, har smittet af på os alle sammen. Klima og miljø har boret sig vej ind i vores vaner, hverdag og samvittighed. Og skabt dybe, reelle ønsker om personlig forandring i hverdagen – de små ting såvel som de store.

Troen på og håbet om, at vi alle sammen kan og ikke mindst bør deltage i at sikre en fremtid for vore børn har aldrig været større. Uanset om vi hver især dybest set tror på, at de små ting nytter, så tør jeg æde mit mest forvaskede indkøbsnet på, at vi allerede allesammen gør ’noget’ – og ellers er 2020 måske året, hvor du napper en vane med eller to:

Madspild og genbrug
Madspild fx – måske kigger du allerede oftere efter datovarer i supermarkedet, laver restemad eller bruger mobil-app’en TooGoodToGo til at købe billigt brød, grønt, blomster og takeaway ved lukketid? Siger nej tak til plasticposer og forsøger at lave nye vaner, så indkøbsnettet huskes? Bruger karklude uden mikroplast? Tager lidt flere ture til Skibstrup og bruger lidt mere energi på affaldssortering generelt.

Eller endnu bedre – på genbrug; måske er du en af de virkelig mange danskere, der i år har købt brugt tøj og andre ting til julegaver eller sendt egne brugte ting videre til andre familier fremfor til storskrald? Eller måske du en af dem, der er begyndt at tænke over at spise mindre kød i hverdagen? Det er også en trend, der er vokset enormt i 2019, og her i januar som nytårsforsæt boomer den ganske enkelt.

Facebook-veganere
Her i januar følger mere end 11.000 danskere – 10 gange flere end på en normal måned – ’VeganerUdfordringen’ på Facebook. En helt nede på jorden gruppe, hvor man støtter hinanden i forsøget på at leve uden kød og andre animalske fødevarer i 21 dage.

Hjemme hos os tog vi den udfordring op i august måned som et fælles familieprojekt. Kunne vi helt almindelige kødædere klare det? Vi bestod med 99%, men vigtigst, så oplevede vi alle tre – inklusiv teenageren – en virkelig forundrede over, hvor nemt og lækkert det var at leve grønt. Vi har taget mange gode vaner, opskrifter og oplevelser med os.

Listen her ved siden af tager jeg hatten af for. Det er Hanna Brovils og netop fra et af de utallige opslag i nytårsdagene om de helt små, nye grønne vaner til hverdagen. Dette er de små ting og produkter, som Hanna skiftede ud i sin hverdagstrummerum i 2019. Det er faktisk ikke så svært at tage en drikkedunk med i toget eller fryse ned i gamle syltetøjsglas og bøtter. Og så føles det godt og rigtigt indeni.

Vigtigst, så hjælper det os mentalt væk fra vanen om engangsting og den ’brug-og-smid-væk’-kultur, som de seneste årtier har været præget af og som nu for alvor giver bagslag overalt i verden.
Jeg kunne personligt drømme om, at jeg som helsingoraner i 2020 kunne vælge meget mere engangs fra – emballage ikke mindst. Tænk at kunne komme med bomuldsnet og glas, og købe ris, frugt, grønt, måske olie, saft eller mælk uden engangsemballage. Det ville godt nok være skønt. Og ja ja, det er også vigtigt at huske at slukke lyset på badeværelset. Men det ved du jo godt allerede.

Artiklen sidst ændret: 28. januar 2020 18:34

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018