Lav din egen gødning med brændenælder


Af Nanna Rasmussen

De fleste af os glemmer, at vores indoor planter en gang i mellem kan have brug for andet end vand for at trives og blomstre. På kort sigt er vand også godt nok, men måske det er tid til at give dine planter lidt ekstra kærlighed?

De fleste typer af plantemuld indeholder gødning, der varer i ca. seks uger – derefter er det en god idé at begynde at gøde dine planter. Frekvensen af gødning kommer an på typen af plante, der skal gødes. De fleste planter skal gødes med et mellemrum på to uger til en måned, men det kan du let google dig frem til. Det er vigtigt ikke at overgøde – for så vil dine planter med garanti gøre oprør.

 

Lav din egen gødning med brændenælder

 

Pluk brændenælderne, mens de har friske skud i april og maj

Vi giver dig her en opskrift på gødning med brændenælder, fra bogen “Hus med planter – om at bo med sukkulenter, luftplanter og kaktus” af Caro Langton og Rose Ray.

Brændenælder opfattes ofte som irriterende, men vidste du, at de er sprængfyldte med vitaminer og mineraler, og at de både kan spises, drikkes og smøres på huden, hvis tilberedt på den rigtige måde? Og som gødning giver brændenælder god næring til planter, som forsynes med kvælstof som fx Pilea (også kaldet Elefantøre og Kinesisk pengeplante), Guldranker og Slørasparges.

Når du plukker dem, så husk blot handsker og en plasticpose, og lad være at plukke de brændenælder, der står tæt ved en trafikeret vej – det gælder for de fleste planter og krydderier.

 

Lav din egen gødning med brændenælder
Planten Pilea, Elefantøre, Kinesisk pengeplante – kært barn har mange navne, og denne plante er særlig populær, da den er nem at holde og hurtigt danner nye skud.

 

Det skal du bruge:

Friske brændenælder

Regnvand (eller vand uden klor)

Handsker

Spand

Noget tungt fx en mursten

 

Det skal du bruge, når blandingen har gæret en måneds tid: 

Opbevaringskrukker

Beholder (til den koncentrede brændenælde-blanding)

Friskt vand

 

Lad os komme i gang 

1. Pluk dine brændenælder – og husk handsker, som de fleste af os ved, er brændenælder ikke rare at få på huden. Du skal bruge så mange brændenælder, så det dækker
spandens bund. Hint: Jo større spand, jo mere gødning bliver der i sidste ende.

2. Med handskerne på, river du stammer og blade i stykker, og lægger dem i lag i bunden af spanden (pak dem fast).

3.  Læg derefter noget tungt på brændenælderne i bunden af spanden (Fx en mursten) for at holde dem på plads.

4. Fyld spanden med vand, og lad der være lidt plads i toppen til skummet, der dannes, når gæringsprocessen begynder. Stil spanden udenfor og sørg for, at den ikke står i
direkte lys eller for tæt ved huset (Blandingen får en kraftig lugt, når brændenælderne begynder at blive nedbrudt). Kig til blandingen en gang om ugen og rør rundt i
blandingen en gang i mellem.

5. Efter en måneds tid, skulle blandingen gerne være færdig med at gære (Et tegn på dette er, at den ikke længere bobler). Hæld blandingen over i en eller flere beholdere –
brug en si, så du kun får saften med.

6. Kassér de tilbageværende brændenælder.

7. Fortynd nu den koncentrede brændenælde-blanding med friskt vand i forholdet: 1:10 (1 del brændenælde-blanding til 10 dele friskt vand). Det er bedst at færdiglave   gødningen med det samme, da den koncentrede brændenælde-blanding vil lugte ret kraftigt ellers.

8. Opbevar brændenælde-gødningen et køligt og mørkt sted. Brug den om foråret og henover sommeren ved at hælde en lille sjat af gødningen i din plantes underskål. Dine planter vil elske dig for det.

Artiklen sidst ændret: 2. april 2020 11:26

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018