Nærdødsoplevelsen gav mig livet igen


Af Julie Andersen

Sponsoreret: De fleste helsingoranere kender Petersen Ure & Smykker på Bjergegade i Helsingør, som Poul R. Petersen åbnede i 1966. Mange er også bekendt med Pouls søn Martin Petersen, som har været en del af butikken, siden han afsluttede 9’ende klasse for 40 år siden til sommer. Men hvem er egentlig denne Martin Petersen, som sammen med sin far, har stået bag den ikoniske forretning så længe?

Martin Petersen blev, som det blev forventet af ham, uddannet som urmager

I min fars fodspor
”Jeg blev uddannet urmager på min fars opfordring. Det lå ligesom i kortene, at det var den vej, jeg skulle gå – i min fars fodspor. Jeg var ekstremt skoletræt, efter 3 forskellige skoler og 2-3 gange så mange primære lærere, så på den måde var det godt for mig at komme væk fra skolebænken og ud og lære et håndværk”, fortæller Martin Petersen.
Som færdiguddannet startede han som urmager i Magasin på Kongens Nytorv i København. Præcis et år senere, 20 år gammel, blev han hentet hjem til butikken i Helsingør, som også dengang lå på hjørnet af Bjergegade.
”Det var nok mere min fars beslutning end min egen. Vi mistede min mor da jeg var 6 år. I et forsøg på at holde sammen på vores lille familie, så var jeg nok et særligt medgørligt barn – der var ikke meget oprør i mig. Jeg gjorde det, der blev forventet af mig”, fortæller Martin Petersen.

En smuk butik med smukke smykker

Forsinket forældreoprør
Først som voksen gik det op for ham, at han havde sprunget ”løsrivelsesfasen” over. På det tidspunkt havde urmageren arbejdet i sin fars forretning længe, og levede i et ægteskab med to børn. Hans selvforståelse blev vækket i forbindelse med en rejse til Nepal, hvor han havde trænet op til at skulle bestige tre bjerge. Tre dage inde i opstigningen bukkede han under for højdesyge, blev hentet i helikopter og behandlet på en højdeklinik i Katmandu.
”Da jeg var kommet mig lidt, besluttede jeg at blive i Nepal og følge et ”easy track” i stedet. På det tidspunkt var jeg ikke klar over hvor syg jeg havde været. At jeg havde kigget døden i øjnene. Det gik først rigtigt op for mig nogle uger efter hjemrejsen”, fortæller urmageren.
Med den erkendelse kunne han pludselig se sig selv udefra. Forstå sin egen historie og hvordan tabet af hans mor havde påvirket hans valg og livsførelse på alle niveauer, helt ind i voksenlivet.
”Det gik hårdt udover min daværende kone og mine børn, som jeg måtte forlade for at få styr på mig selv. Jeg tog blandt andet fat om roden på et alkoholmisbrug, som jeg i bagklogskabens skær nok brugte til at dulme tanker og følelser, der havde med min tabet af min mor at gøre. Det var en hård men nødvendig tid. Jeg skulle lære, at mærke mig selv”, fortæller Martin Petersen.

Inspireret af Nepal

Velgørende arbejde og spirituel selvpleje
Siden urmagerens nærdødsoplevelse i Nepal, er han vendt tilbage til landet minimum en gang om året. Sammen med den nepalesiske guide Narayan Kuikel, som han vandrede med i April 2010, bygger han i dag mikrobiogas-anlæg til lokalbefolkningen på 10. år. Mikrobiogas-anlæggene nedsætter sundhedsrisikoen for kvinder, der står for det hårde arbejde i hjemmene, hvor madlavningen ofte bliver tilberedt over åben ild og uden udluftning i de små køkkener.
”Landet har fået en stor betydning for mig. Efter min rejse dertil har jeg fundet frihed i mit eget sind, og mikrobiogas-projektet er min måde at ”betale” lidt af den gave tilbage. Og så har jeg jo for nyligt åbnet endnu en smykkeforretning i Helsingør, som i høj grad er inspireret af Nepal og min kærlighed til landet”, fortæller han.
Hos ”Petersen Sølv”, som Martin Petersens Nepalinspirerede forretning hedder, fylder Martin Petersen hovedsageligt op med sølvvarer, som navnet angiver. Sølvvarer som han vælger i fællesskab med sin kæreste Jane, der bestyrer forretningen. Sølvforretningens smykkelinje Daka Dakini producerer de selv i Nepal. Daka Dakini er nepalesisk og kan oversættes til ”åndelig vejleder”, og denne smykkelinje er Martin Petersen særlig stolt af. Se alle smykker her:

Petersen Sølv
Bjergegade 12 – 3000
Bjergegade 9 – 3000 Helsingør
https://www.facebook.com/petersensolv/
Petersen Ure & Smykker
Bjergegade 9 – 3000 Helsingør
Tlf. 4921 6723
https://ure-smykker.dk/

Artiklen sidst ændret: 2. februar 2020 13:53

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018