Nordsjællendere bor mindre end gennemsnittet


Af Helsingør Dagblad

Mens danskerne i gennemsnit bor på 52,5 m2 per person, så har indbyggerne i Nordsjælland i gennemsnit cirka én kvadratmeter mindre til rådighed. En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at antallet af kvadratmeter per person varierer efter, hvor vi bor. Fx må indbyggerne her i Helsingør i gennemsnit nøjes med 49,2 m2, mens beboerne i Hørsholm kan brede sig på 57,7 m2 per person.

Fortæl mig dit postnummer, og jeg skal fortælle dig, hvor mange kvadratmeter du bor på. En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at der er stor forskel på, hvor mange kvadratmeter danskerne har til rådighed.

I Nordsjælland bor indbyggerne i gennemsnit på 51,6 m2 per person. Indbyggerne i Helsingør, Egedal, Furesø og Hillerød bor i gennemsnit på mellem 49 og 50 m2, hvilket er færrest kvadratmeter per indbygger i hele Nordsjælland. Der er plads til større armbevægelser i Hørsholm og Rudersdal, hvor beboerne i gennemsnit bor på 57,7 m2 og 55,2 m2 per person.

– Antallet af kvadratmeter per person hænger sammen med efterspørgslen på boliger i lokalområdet. En større efterspørgslen presser kvadratmeterprisen op, og det kan sætte en grænse for, hvor stor en bolig, man har råd til at købe. Og så har husstandsindkomsten, den gennemsnitlige familiestørrelse i de enkelte kommuner samt til- og fraflytninger mellem kommunerne naturligvis også stor betydning, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard.

Siden 2010 er danskernes boliger i gennemsnit vokset med én kvadratmeter per person. I Nordsjælland er antallet af kvadratmeter per person vokset med i gennemsnit halvanden kvadratmeter.

– Ofte skyldes en stigning i antallet af kvadratmeter, at indbyggertallet falder. Men det gør sig ikke gældende i Nordsjælland, hvor antallet af indbyggere de seneste ti år er steget i samtlige kommuner. I samme periode er antallet af boliger i Nordsjælland dog steget endnu mere. Så man kan sige, at udbuddet af boliger følger med efterspørgslen. Og på trods af høje boligpriser gør de store og stigende husstandsindkomster i landsdelen det muligt at bo større end tidligere, siger økonomisk konsulent Jacob Hangaard, Dansk Byggeri.

Flere indbyggere i Nordsjælland
I Gribskov og Halsnæs er antallet af indbyggere steget med cirka én procent, mens indbyggertallet i Hillerød er steget med mere end otte procent i perioden fra 2010 til 2019.

– En del af stigningen i de nordsjællandske kommuners befolkning skyldes tilflyttere. I kommuner hvor antallet af indbyggere stiger, er det vigtigt, at man sørger for at få bygget flere boliger i takt med, at behovet stiger, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard.

Siden 2010 er antallet af indbyggere i fx Hillerød steget med knap 3.900 personer. I Furesø og Allerød er antallet af indbyggere steget med henholdsvis cirka 2.900 og 1.600 personer.

Artiklen sidst ændret: 31. januar 2020 16:51

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018