Plant kartofler


Af Nanna Rasmussen

Kartoffelsorten ’Cerise’. Foto: Birgitte Husted. Haveselskabet.

Den er sund, den er nem at dyrke, og det er bæredygtighed i praksis. Derfor opfordrer Haveselskabet danskerne til at selv at dyrke kartoflen og give den lille knold mere plads på spisebordet igen.

Tanken om sæsonens første, nye kartofler kan få tænderne til at løbe i vand på de fleste. Og hvis det skal være egen avl, når de første frilandskartofler høstes, er det nu, du skal i gang med forspiringen.

 

Rund og sund

De seneste år har kartoflen tabt terræn. Et stort fokus på dens høje indhold af kulhydrater i form af stivelse har fået mange til at vise den lille knold helt bort fra middagsbordet. Men især nye kartofler er rige på C-vitamin, og den stivelse, som de indeholder, er meget sundere, end mange tror, fortæller Inga C. Bach, fagredaktør i Haveselskabet.

“I en ny kartoffel, som bliver kogt og får lov at køle af, rekrystalliseres stivelsen, og så gavner den tarmfloraen på samme måde som de vandopløselige fibre i frugt og grønt”, forklarer hun.

Kartofler findes som de fleste ved i forskellige størrelser, former og farver, og de mange sorter har meget forskellige egenskaber. Den allertidligste kartoffelsort er ’Solist’, men der findes mange andre sorter, som har mere smag, og som også er velegnede til dyrkning i haven.

 

Plant kartofler
Smagen af en nyopgravet kartoffel er noget, der vækker stærke minder hos restauratør og mesterkokken Jan Hurtigkarl. Han har sammen med mesterkokke-kollegaerne Erwin Lauterbach, Søren Gericke og Hans Beck Thomsen udgivet bogen ’Kartoffel’, som hylder den lille knold

 

Fra den tidlige sort ’Maya’, der giver runde, gule knolde, over den lille, røde delikatessekartoffel ’Cerisa’ til den kogefaste spisekartoffel ’Santera’ med meget gul kødfarve, der bevares ved kogning. Både ’Maya’ og ’Santera’ er helt nye sorter, der kan købes i havecentrene fra i år.

“En af de helt store fordele ved selv at dyrke kartofler er, at man kan få et langt bredere udvalg af sorter, end man finder i de fleste supermarkeder, og at man kan høste nye kartofler over en længere periode. Og smagen er af en ny kartoffel, der lige er hentet i haven, er helt anderledes, end smagen af supermarkedets nye kartofler, for de kan have været flere dage om at nå frem til dit køkken”, siger Inga C. Bach.

 

Kærlighed til kartoflen

Smagen af en nyopgravet kartoffel er noget, der vækker stærke minder hos restauratør og mesterkokken Jan Hurtigkarl. Han har sammen med mesterkokke-kollegaerne Erwin Lauterbach, Søren Gericke og Hans Beck Thomsen udgivet bogen ‘Kartoffel’, som hylder den lille knold. Gennem 60 opskrifter viser de fire, hvordan kartoflen kan forvandles til gastronomi på højeste plan.

“Hvis der er en dansk nationalgrøntsag, så er det kartoflen – selv om den jo strengt taget ikke er en grøntsag. Men kartoflen er noget helt for sig selv”, siger Jan Hurtigkarl og tilføjer: “Den bringer mig tilbage til min barndom med fantastiske minder. Jeg husker tydeligt oplevelsen af at komme med min mormor ned i baghaven og grave kartofler til aftensmaden. Det var som at finde guld, når man med sine små barnehænder tog disse knolde op fra jorden. Det er en tretrinsraket at opleve glæden fra mine egne børn og nu mine børnebørn. Det er en dybt forankret kulturel oplevelse, hvor nydelsen af smagen er tæt forbundet med arbejdet med at dyrke kartofler”, fortæller Jan Hurtigkarl.

 

plant kartofler

 

Læg kartoflerne

Drømmer du om at servere nyopgravede kartofler af egen avl, skal du snart i gang med forspiringen. Og du behøver ikke være garvet havehaj for at lykkes med det, forsikrer Anja Barfod, havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

“Alle kan være med – også dem, der er nye i haven. Kartoflen er en af de nemmeste afgrøder at få succes med. Den stiller ikke så store krav, og den kan dyrkes i spande, i sække og i sand. Kartofler i potter er supersmart for dem, der ikke har så meget plads, så altanejerne kan også være med”, siger Anja Barfod.

 

plant kartofler

 

Men man skal huske på, at kartoflen ikke kan tåle frost, så jo tidligere man går i gang, desto mere arbejde er der i starten med at varme jorden op, inden kartoflerne lægges, samt at overdække planterne hvis der skulle komme en frostperiode. Men det er sliddet værd, når man om nogle måneder kan sætte tænderne i de første kartofler, siger hun.

På Haveselskabets hjemmeside kan man læse meget mere om kartoflen og finde gode råd og nyttige til tips dyrkningen af kartoflen.

Artiklen sidst ændret: 17. april 2020 14:00

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018