Sangskrivning i en corona-tid


Af Nanna Rasmussen

Sange om corona-tiden

23 elever i 3. klasse på Mørdrupskolen i Espergærde, deltager i denne uge i et utraditionelt kunstnerbesøg og kreativt værksted.

Sammen med to komponister skriver klassen sange om hverdagen i corona-tiden. Det foregår, mens de sidder på hver deres børneværelse rundt omkring i Espergærde. Projektet endte forleden ud i en virtuel klasse-hjemmekoncert.

 

Sangskrivning i en corona-tid
Otto siger sådan her om sine billeder: ”På det første billede keder jeg mig, fordi jeg ikke kan komme i skole og møde mine venner. Og på det andet billede spiller jeg et spil, så jeg ikke skal kede sig så meget.”

 

Fra fysisk til virtuelt rum

Komponisterne Mathias Madsen Munch og Claus Reenberg er i gang med at skrive en bog om sangskrivning for børn på forlaget Dansk Sang. De har i et stykke tid været i gang med at afprøve deres koncept og formidling på skoler på Færøerne og i Helsingør Kommune. Stillet over for ideen om at flytte undervisningen fra det fysiske til det virtuelle klasserum, var de straks på.

Det samme var 3.C’s dansk- og musiklærer Anne Mette Tybjerg. Anne Mette har de seneste uger dagligt undervist klassen via Google Meet. Hun fortæller, at eleverne er rigtig gode til at modtage undervisning og deltage i klassefællesskabet, selvom det foregår foran en skærm. Om klassen også kan få det til at fungere, når de skal skrive sange sammen i grupper på tre-fire elever, vil de næste dage vise.

 

Sangskrivning i en corona-tid
Andre børn har bl.a. taget fotos af toiletruller, håndsprit, øde landskaber … Komponisterne Mathias arbejder fra familiens sommerhus i Nordjylland, Claus fra sin lejlighed i København, oplyser Ida Wettendorff, Børnekulturkonsulent, Helsingør Kommune.

 

Ny hverdag – nye teamer

Det unikke lige nu er, at der er et meget tydeligt fælles udgangspunkt for de temaer, eleverne skal arbejde med. Hverdagen er forandret. Hvad betyder det for deres liv her og nu? Hvad lægger børnene mærke til? Er det de tomme gader, følelsen af ensomhed, glæden ved at være mere sammen med sin familie eller noget helt andet?

Første opgave var at fotografere den nye hverdag. Billeder der skal give inspiration til sangteksterne. Mathias og Claus var forleden gæsteundervisere i klassen. De har på forhånd komponeret de melodier, som klassen skal skrive sange til og lavet en plan for øvelser og opgaver, som eleverne skal igennem i løbet af de to dage. Elevernes billeder og tekster bearbejdes til slut og bliver et helstøbt musikalsk vidnesbyrd, om den tid vi er i lige nu. I første omgang som en uropførelse for klassen, hvor det fremførtes af professionelle musikere fra de to komponisters netværk.

Mathias er med fra familiens sommerhus i Nordjylland, Claus fra sin lejlighed i København.
Med på sidelinjen er desuden organisationen “Levende Musik i Skolen” (LMS) i Århus, der står for skolekoncerter i hele landet. LMS samler inspiration til musikalske formidlingsformer, mens skolekoncerterne er sat på corona-standby. Om alt går vel, dukker det virtuelle coronawriting-projekt op i LMS-regi på et senere tidspunkt.

Artiklen sidst ændret: 6. april 2020 10:45

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018