Scones til en dejlig solskinsdag


Af Dorthe Carlsen

Sprøde udenpå og luftoge og svampede indeni.

Vi elsker scones herhjemme.

Lykkes man allerbedst, er de lækre sprøde udenpå og luftige og svampede på en gang indeni. En af nøglerne til det er, at dejen skal behandles nænsomt. Den skal ikke røres og æltes – kun med ganske let hånd.

Skal du nå det ypperste, tager det lidt tid, så skal dejen rulles og foldes nogle gange. Mindre kan også gøre det 😊

Scones kommer oprindeligt fra Scotland, hvor de blev ”bagt” på en jernpande over ild. De har i generationer været en helt naturlig del af det traditionelle engelske afternoon servering.

Vi spiser scones med flødeskum, lemoncurd (her bringer vi også vores ynglingsopskrift) eller syltetøj.

Og så drikker vi naturligvis en god kop the til.

Scones kan fryses ned, men de bliver helt ærligt, lidt kedelige, så spis dem endelig, når de er helt friske.

Kom hakket mørk chokolade eller rosiner i dejen, eller bag den, som den er.

Ingredienser:

300 g hvedemel
40 g sukker
3 tsk bagepulver
1 tsk salt
75 g smør
2 dl kærnemælk
1 æg
Evt. chokolade 70%, til fyld

Sådan gør du:

Kom alle de tørre ingredienser – altså undtagen kærnemælk, i en røreskål. Rør de tørre ingredienserne sammen, smuldr smørret i. Det skal blive små klumper på størrelse med ærter eller majs. Kom kærnemælken i. Vend forsigtigt alle ingredienserne sammen med hænderne til en sammenhængende, men løs masse.

Herefter er der to veje at gå:

Den nemme: Vend dejen ud på et meldrysset bord. Sørg for at chokolade, rosiner eller hvad du ønsker at tilsætte, hvis du da ikke ønsker at have dem uden, kommer i. Rul forsigtigt dejen ud til den er ca 1 til 1½ cm høj. Stik, skær eller snit scones ud i den ønskede størrelse.

Sæt sconesene over på en bageplade med bagepapir, og pensl dem med sammenpisket æg.

Pres med tre fingre lidt ned i midten af hver scone for at være sikker på, at de hæver lige op.

Bag sconesene ved 210º varmluft i 8-10 minutter, indtil de er gyldenbrune.

Den mere langsommelige: Vend dejen ud på et meldrysset bord. Rul forsigtigt dejen ud til et rektangel. Fold først en tredjedel af dejen ind over sig selv. Fold derefter den sidste tredjedel ind over dejen.

Løft dejen fra bordet, og skrab bordet rent. Drys med lidt mel, og gentag processen med at rulle og folde tre gange.

Hvis du vil have fyld i dine scones, kan du drysse dejen med f.eks. mørk chokolade, inden du folder og ruller dejen den sidste gang.

Rul dejen ud til ca. 1½ cm’s tykkelse, og stik, skær eller snit scones ud i den ønskede størrelse.

Sæt sconesene over på en bageplade med bagepapir, og pensl dem med sammenpisket æg.

Pres med tre fingre lidt ned i midten af hver scone for at være sikker på, at de hæver lige op.

Bag scones´ene ved 210º varmluft i 8-10 minutter, indtil de er gyldenbrune.

 

Der er også opskrift på lemoncurd på HelsingørLIV. Se under Gastronomi.

 

Artiklen sidst ændret: 14. marts 2020 18:48

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018