Tabita en tankevækkende fortælling


Af Nanna Rasmussen

Romanen Tabita af Iben Mondrup, er en gribende fortælling om familier, adoption og kolonitid – og om børn, der ikke får lov at være sig selv. Romanen er blevet rost for et være ekstremt velskrevet og tankevækkende.

Boganmelder Lone Lindvald Rasmussen giver os her et brudstykke af hendes anmeldelse af bogen her.

Handlingen

Eva og Berthel bosætter sig i Grønland i midten af 1960’erne. Han bestyrer den lokale butik, mens hun er hjemmegående. Eva er ensom og trives ikke i Grønland og ønsker sig brændende at få et barn. Da parrets grønlandske hushjælp, Abelone, føder lille Vitus adopterer de ham og hans fire år ældre søster, Tabita. Eva rejser over hals og hoved hjem til Danmark med børnene. Hastværket skyldes, at et ægtepar i Abelones familie gerne vil tage sig af Tabita og Vitus, og Eva og Berthel tror, at en hurtig afrejse vil gøre situationen lettere for alle parter.

Eva og Berthel har taget børnene til sig i den oprigtige tro, at de kan få et bedre liv i Danmark. Tabita og Vitus skal gøres danske, og det er forbudt at tale om deres mor og Grønland. Fortiden skal helst udslettes, da den er fuld af fortielser og farlige spændinger imellem to kulturer og mellem de voksne, der skal passe på børnene.

Børnene bliver et projekt, som skal give Eva et indhold i livet og afhjælpe et utilfredsstillende ægteskab. Evas drøm om at skabe en harmonisk familie smuldrer. Tabita har svært ved at finde sig til rette i sin nye familie i Humlebæk. Hun savner sin mor og det frie liv i Grønland. Tit opstår der konflikter mellem Eva og Tabita, der opfattes som et utæmmet og vildt barn. Det er både foruroligende og hjerteskærende at følge Tabitas forsøg på at passe ind og høre til i et miljø, der ikke respekterer hende og hendes savn efter moren og hjemlandet.

En dystert kapitel 

Iben Mondrup har skrevet en indsigtsfuld, tankevækkende og nuanceret beretning om et dystert og mørkt kapitel i adoptionens historie.
Romanen er tilegnet ”alle de børn, der har skullet glemme sig selv.”

Du kan læse Lone Lindvald Rasmussens fulde anmeldelse her.

Artiklen sidst ændret: 14. marts 2020 23:07

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Gør du mere ud af at støtte lokalt i disse corona-tider?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018