Vandene skiller vores boligvalg


Af Nanna Rasmussen

Klimaforandring påvirker danskerne

For over halvdelen af os vil risikoen for oversvømmelser have stor betydning på næste boligjagt, viser undersøgelse. De rekordstore mængder nedbør og forhøjede vandstande i åer, søer, fjorde m.m. sætter spor i danskernes boligjagt.

I en ny repræsentativ spørgeundersøgelse med over 2.000 besvarelser, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home, svarer over halvdelen – 55 procent – at risikoen for oversvømmelse ’i høj grad’ eller ’i meget høj grad’ vil have betydning for valget af deres næste bolig.

Både boligkøbere og –lejere har fået fokus på risikoen, efterhånden som de gentagne problemer med opstigende vand og oversvømmelser af folks hjem er blevet synlige, siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker i Home, og fremhæver, at ejere er noget mere bekymrede end lejere.

 

Vandene skiller vores boligvalg
Undersøgelsen er gennemført i januar, inden de store regnmængder og oversvømmelser i februar.

Det er tredje gang siden 2017, at undersøgelsen er gennemført, og resultatet viser, at danskernes opmærksomhed på risikoen fra vandet – endnu – ikke er steget, men holder sig på det aktuelle høje niveau set over landet som helhed.

 

Vi ser anderledes på vand

Danskernes syn på nærhed til vand har allerede ændret sig over de senere år, fremhæver Home. Tidligere kunne man ikke komme tæt nok på vandet og udsigten til vandet. Det var udelukkende positivt. Men nu er folk blevet opmærksomme på, at det også er forbundet med en risiko at bo tæt på vandet, fortæller Henrik Hauthorn Jensen.

Lige sådan er flere blevet opmærksomme på, at det er bedre at bo på en bakke – ikke bare for udsigtens skyld – end i en lavning, hvor vandet løber hen, oplever Home-kædens ejendomsmæglere.

 

Her er bekymringen højest

Men der er geografiske forskelle på, hvor meget risikoen for oversvømmelser betyder for valget af en kommende bolig. Bekymringen blandt nordsjællænderne og østsjællænderne ligger i top, og henholdsvis 71 og 67 procent tillægger risikoen for oversvømmelse stor betydning. Det er et godt stykke over landsgennemsnittet.

 

Vandene skiller vores boligvalg

Og der er tegn på, at bekymringen her har været stigende det seneste år – især i Nordsjælland fra 64 til nu 71 procent, siger han. Det kan hænge sammen med, at mange borgere her tidligere har oplevet oversvømmede områder og boliger i deres lokalområde – for eksempel omkring Roskilde fjord. Til gengæld fylder oversvømmelser mindre i København by, hvor langt de fleste bor i etageboliger. Her er tallet 48 procent.

Også Fyn, Vestjylland og Nordjylland er landsdele, hvor risikoen for oversvømmelse fylder lidt mindre i forbindelse med valg af bolig. Her er andelen 51 procent.
Det er i særlig grad i det jyske, at de aktuelle vandproblemer er størst, så det bliver interessant at se, om det fører til en stigende bekymring, der kan måles i kommende spørgeundersøgelser, fremhæver Home.

Artiklen sidst ændret: 6. april 2020 13:42

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018