Varme, sprøde hveder


Af Nanna Rasmussen

Foto: metteblomsterberg.dk

Traditionen tro samles vi altid i min familie og spiser hveder sammen aftenen før St. Bededag d. 8. maj. De smager dejligt, og efterlader hjemmet i en skøn duft af kardemomme. I år vil jeg for første gang forsøge at bage dem selv, og til det finder jeg inspiration i Mette Blomsterbergs opskrift på varme hveder. Opskriften er ændret lidt i forhold til originalen mht. blandt andet redskaber, der bruges.

 

Opskrift på 12 stk. varme hveder

Det skal du bruge: 

25 g gær
2,5 dl sødmælk
1 tsk. salt
50 g sukker
2 tsk. stødt kardemomme
2 æg, str. L
Ca. 600 g hvedemel
75 g blødt smør

1x dyb bradepandeform, ca. 28 x 17 cm
Bagespray eller smagsneutral olie

 

Sådan gør du

  1. Lun mælken til 40 grader (lunken) i en skål og smuldr gæret heri
  2. Kom salt, sukker, kardemomme, æggene og 4/5 af melet i skålen og rør rundt
  3.  Ælt dejen godt i ca. 10 minutter. Tilsæt smøret og ælt igen. Tilsæt mere af melet og ælt til dejen er sammenhængende og smidig. En for hård dej giver et tørt og kedeligt resultat.
  4. Lad dejen hvile i 20 minutter på et let meldrysset bord, og del den efterfølgende i 12 lige store stykker.
  5. Smør bageformen jævnt og godt med bagespray eller smagsneutral olie.
  6. Tril alle dejstykker til boller og læg dem på rad og række i den smurte form, som det passer bedst – fx 3 x 4 stk. Bollerne skal ligge tæt, men må lige nøjagtigt IKKE røre hinanden.
  7. Lad dem hæve tildækket et lunt sted i én time, til de har mere end dobbelt størrelse og er ’groet’ let sammen.
  8. Bag hvederne i en 190 grader varm ovn, til de er godt gyldne og bagt i bunden, ca. 20 minutter afhængigt af ovnen.
  9. Tag hvederne ud af ovnen, vent 10 minutter og vend dem så ud af formen. Lad dem køle af på en bagerist.

Artiklen sidst ændret: 5. maj 2020 14:50

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018