Flere unge dropper ud

Af: Madina Mutalieva, Nata Margoeva, Ikran Dualeh og Viktor Hertz

Mange unge vælger at droppe ud af deres ungdomsuddannelse. I følge borgmesteren gør Helsingør kommune dog en stor indsats for, at få de unge til at blive i uddannelse. En lang række tilbud skal hjælpe de unge tilbage på sporet. 

Uddannelse: Der er en stigende tendens til, at unge dropper ud af deres skole og ungdomsuddannelser. I følge en skoleundersøgelse fra 2012 udviklede 42.6% af pigerne i 9. klasse og 33,4% af drengene på samme klassetrin stress eller mistede motivationen. Ifølge Helsingørs borgmester Benedikte Kiær har den andel desværre kun vokset sig større.

Der er mange forskellige årsager til, at unge dropper deres uddannelser. I Helsingør kommune har man dog også mange muligheder for at hjælpe de unge der dropper ud. Kommunen forsøger med en række tilbud at hjælpe med stort set alle de årsager, der kan lægge bag de unges beslutning.

– Hvis det er fordi den unge mistrives og er trist, så går kommunen direkte til den unge, og finder frem til hvad der gør at den unge mistrives. Så man hjælper den enkelte unge, så de tager en uddannelse eller fortsætter på den uddannelse de er i gang med, siger Benedikte Kiær.

Får hjælp anonymt

Der er en række tilbud til de unge, som ikke har lyst til at komme forbi en kommunal sagsbehandler, men hellere vil være anonyme og selv finde frem til nogen der kan hjælpe. Headspace, som er et sted, hvor den unge kan komme ned og snakke med nogen og blive modtaget med åbne arme, og få hjælp til at komme hen til det rigtige sted og alt det man nu har brug for hjælp til. Hvis den unge nu bliver mobbet, har mistet en forælder, har stress eller hvis den unge nu har spiseforstyrrelser kan man få hjælp hos Headspace.

Der er også et tilbud, der hedder TUBA, som er en anonym terapi til unge og voksne alderen 14 til 35 år, som har forældre med et alkoholmisbrug. Kommunen ved ikke, at den unge kommer derned for at få hjælp og snakker med en fra TUBA. Her kan du også snakke med andre unge, som også oplever eller har oplevet det samme som dem.

– Det kan være meget rart for unge, at komme ned at snakke med andre unge om hvad de har oplevet eller hvad de har været igennem, siger Benedikte Kiær omkring TUBA.

For de unge, der på grund af et misbrug af hash, alkohol eller andre stoffer er droppet ud af skolen, har vi noget her i Helsingør der hedder Helsingung, som i modsætning til de andre tilbud er et kommunalt tilbud. Her kan alle unge med et misbrug komme, hvis man er under 25 år. Helsingung hjælper ikke kun en selv, men også dine pårørende, som dine venner, familie og kæreste, hvis du har en. Også her kan du være anonym og tale med en person, der kan hjælpe dig med at slippe af med dit misbrug, så man kan få taget sin uddannelse og kommer tilbage på sporet.

– Der er også nogen der ikke får muligheden for at tage en uddannelse, fordi man ikke har taget en uddannelse tidligere i familien. Vi går så vi direkte til familien og sørger for, at få forklaret, at det er en god idé at den unge får en uddannelse. – siger Benedikte Kiær

Hvis den unge gerne vil tage en uddannelse, men ikke har evnerne til at følge nogle af de ungdomsuddannelser, der er på et gymnasium eller erhvervsskoler, så er der produktionsskolen, og vi har særlige tilrettelagte ungdomsuddannelser, og der går kommunen ind og hjælper den unge med at finde det rette tilbud, og det kan være f.eks. unge med autisme, som ikke kan være samme sted som andre unge mennesker og ikke kan følge med på et alment gymnasium. – siger Benedikte Kiær omkring unge med autisme.

– Så, ja vi gør mange ting for at hjælpe unge. – siger Benedikte Kiær.

Artiklen sidst ændret: 10. november 2016 15:39

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Helsingør Dagblad Copyright © 2018