“Det er forkert at være homoseksuel”

Af: Mishaela Kjærulf, Rubab Mahmoud og Helena Egholm

Det kan være svært at konfrontere sin familie og venner og fortælle, at man har en anden seksualitet. Man kan være bange for, at man ikke bliver accepteret. 15-årige Mohammed og Natasja er ikke enige i, hvad de ville gøre, hvis en af deres venner var homoseksuel. 

Seksualitet: 15-årige Mohammed bryder sig om folk med en anden seksuel orientering. Han mener, at det er unormalt, unaturligt og forkert. Han har aldrig mødt en person, som ikke var heteroseksuel, men ville tage afstand hvis han gjorde.

LGBT organisation

LGBT er en organisation, som støtter op om folk med anden seksualitet. Det er et sted, som kæmper for deres rettigheder, og som giver dem et sted at bo, hvis de ikke har mulighed for at bo hjemme. LGBTQ står for Lesbians, Gays, Bisexual, Transgender og Queer og bliver brugt som et samlet udtryk for grupperne.

Selvmord
Forskning har vist, at selvmordsforsøg og selvmordstanker er langt mere udbredt blandt LGBT unge, end blandt den almindelige befolkning. LGBT teenagere og unge voksne har en af de højeste rater for selvmordsforsøg.

Det kan ofte skyldes at de ikke bliver accepteret i samfundet, eller hos deres familie. 40 procent af de unge hjemløse identificerer sig som LGBTQ.

I 1997 var der 12 procent af alle mænd, der hovedsageligt følte sig homoseksuelle, mens det gælder for 8 procent af kvinderne i Danmark. Her fremgår det, at mellem 3,5 og 6,2 procent af den danske befolkning er homoseksuelle, biseksuelle eller transkønnede.  

En undersøgelse fra danske analyseinstitut CASA fra 2009 viser, at de fleste homoseksuelle i Danmark er under 14 år, når de første gang overvejer, om de er homoseksuelle. De fleste er mellem 15 og 19 år, før de taler med nogen om det, mens 7 procent aldrig fortæller det til nogen.

Mohammed
– Det er unormalt, unaturligt og forkert at være homoseksuel, fortæller 15-årige Mohammed.

Han har aldrig mødt en person, som ikke var heteroseksuel, men han ville tage afstand hvis han gjorde. Det er ikke alle seksualiteter, han ikke bryder sig om.

– Aseksualitet er okay, men mænd må kun være sammen med kvinder, og kvinder kun med mænd.

– At være transkønnet og at have andre seksualiteter er en sygdom. De har stadig lov til at leve, så længe jeg ikke behøver at være sammen med dem. Jeg vil sige op, hvis en kollega er homoseksuel, og jeg mener ikke, at de burde have lov til at blive gift.

Natasja
Men det er ikke, der deler den samme holdning som Mohammed.

– Jeg synes, at de er ligesom alle andre mennesker, og de har de samme rettigheder som alle andre. Det er en reel følelse, og noget man er født med. Jeg ville sagtens kunne være venner med en lesbisk person, men ville måske have flere grænser med personen, siger Natasja, der er jævnaldrende med Mohammed.  

LGBT organisationen kommenterer på de to interviews.

–  Vi mener, at det er et godt sted at starte. At møde en person med en anden seksuel orientering for at få en større og bedre forståelse. Jeg mener, at alle mennesker har potentiale ti, at blive klogere. Mange mennesker er bange for det de ikke kan forstå, og der kan også være psykologiske årsager til ens holdninger.

– Det er blevet bevist hos lægerne i Danmark, at seksualitet og transkønnethed ikke er en sygdom. Så det er ikke noget at diskutere. Jeg ved også, at 40% af folk med en anden seksuel orientering ikke er ude på en arbejdsplads, da de ikke kan være sig selv, og nogen ikke vil være sammen med dem

Artiklen sidst ændret: 10. november 2016 09:34

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Helsingør Dagblad Copyright © 2018