“De gjorde det samme i 40’erne”

Af:

Nyhedsdagen: Alma O’Dwyer og hendes far, Richard O’Dwyer, startede i august 2015 et flygtningeprojekt, som handler om at inddrage unge flygtninge i det sportslige fællesskab. Ideen om projektet var Almas, da der var en masse unge flygtninge der sad på asylcenteret og kedede sig.

Richard O’Dwyer arbejder i forvejen som fodboldtræner i Espergærde IF og har derfor kontakterne på plads, da der skulle arrangeres lån af fodboldbaner samt tid fra forskellige trænere. På projektets første dag mødte flygtningene op iklædt klipklappere og badeshorts.

O’Dwyer indså hurtigt, at han havde brug for udefrakommende hjælp. Private såvel som offentlige sponsorere stod klar med en hjælpende hånd. De f.eks donerede Intersport benskinner til hele holdet, der bestod af 32 unge flygtningedrenge.

Grunden til, at holdet udelukkende bestod af drenge, var, at mange af børnene på asylcentret var utrygge ved at forlade deres tildelte rum af frygt for at møde det samme, som de kommer fra.

Efterhånden som ugerne gik, faldt flere og flere flygtninge fra på grund af tidligere skader, som de ikke havde fået behandlet i deres hjemland. Men også på grund af uvarslede flytninger fra Helsingør Kommune til resten af landet. Da asylcentret i Helsingør blev lukket, og flygtningene blev sendt væk, fik de først at vide, hvor de skulle hen, da de var halvvejs fremme.

Richard O’Dwyer mener, at den måde flygtningene blev behandlet på, er den samme, som man brugte i 40’erne. Nogle af dem har dog stadig kontakt til Richard O’Dwyer og Espergærde IF. Alma og Richard O’Dwyer husker især en episode, hvor nogle af holdspillerne var gået hele vejen tilbage til Helsingør Kommune, og pludselig stod udenfor deres altan.

Projektet gjorde, at flygtningene kunne føle sig integrerede og accepterede. Det gav dem lysten til give igen af den omsorg, som de fik.

– Når man træner folk, der ikke taler samme sprog som en selv, foregår det mere visuelt end ellers. Her skulle tingene vises, forklares, og vises før de blev forstået, men på en eller anden måde lykkedes det dem,” fortæller Richard O’Dwyer.

Ønsket om, at projektet fortsætter, er stort. Richard mener, at hvis kommunerne gav flygtningene tryghed fra dag ét og fokuserede på at integrere, kunne kommunerne spare penge istedet for at flytte dem fra by til by.

I starten så man et tydeligt hierarki mellem de forskellige etniciteter, noget flygtningene med tiden lærte at bryde.

Artiklen sidst ændret: 28. april 2016 16:08

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Helsingør Dagblad Copyright © 2018