-Arkiv- SE RITZAU Trods milliardløft er der færre penge til psykisk syge. systemet producerer flere syge børn, fordi de ikke får den rigtige behandling, mener forening for pårørende. - - - PLUS-historie. Kommuner og socialrådgivere afviser Sundhedsstyrelsens kritik af, at diagnoser er afgørende for udfaldet af borgernes sagsbehandling. (se Ritzau historie 271403) PLUS-historie. Stadigt flere unge skader sig selv fysisk for ikke at mærke sig selv psykisk, advarer fagfolk.De efterlyser hjælp til de unge til at lære at tackle følelser. (se Ritzau historie 280937) ARKIVFOTO. Besparelse på selvmordslinje møder bred kritik.Se Ritzau 4/10 2015 14.05. - - Besparelse på selvmordslinje møder bred kritik. Både fra rød og blå blok i Folketinget er der kritik af regeringens ønskede besparelse på Livslinien. // MODELFOTO af ung pige- - Se RB 1/2 2015 22.30. Stress, ensomhed, søvnproblemer, depression og mobning. Flere store studier fastslog i efteråret, at det står skidt til med danske unges trivsel (Foto: Jeppe Carlsen/Scanpix 2013)

Hjælp til nøgenbilleder

Af: Natasja Christiansen, Gustav Jeppesen, Rasmus Bertelsen & Simone Mortensen

Nøgenbilleder er et stort problem hos unge. Der er kommet en masse nye sociale medier inden for de seneste år, og derfor bliver der også sendt flere og flere “nudes”, som nøgenbillederne bliver kaldt. Mange unges nøgenbilleder, der til at starte med kun skulle ud til en person, bliver delt rundt på de sociale medier og så bliver afsenderen mobbet på nettet med billederne, endda af personer de ikke kender.

SSP medarbejder Janna B. Christensen, Headspace og John Mouvielle fra Nordsjællands politi hjælper alle unge, som har fået spredt nøgenbilleder på nettet. 

Starter med at finde kilden, derefter samtaler

– Altså først og fremmest prøver vi at finde kilden, dem der har delt billederne til at starte med. Vi tager selvfølgelig også samtaler med dem det berøre, lyder det fra SSP medarbejder Janne B. Christensen. 

Hun spørger også familien til den unge, om de vil politianmelde sagen, eller om de bare vil have samtaler om at hjælpe den unge.

– Mange, der har nøgenbilleder liggende på nettet, bliver tit forhindret i at gå ud i det offentlige, da de er bange for at blive genkendt, af dem som har set billederne.

– Vi har de ressourcer der skal til. I SSP Helsingør laver vi rigtig meget forebyggende arbejde ved fx at tage ned til nogle skoler og lave nogle forskellige foredrag. De kunne bl.a. handle om nøgenbilleder og de konsekvenser det kan have, at sende dem, siger hun.

Nøgenbilleder er et forholdsvis nyt fænomen, i hvert fald her i Helsingør. Det er først rigtigt begyndt indenfor de seneste ni måneder. Janne B. Christensen har haft tre sager om nøgenbilleder indenfor de seneste tre uger, men det er ikke sådan at de bliver bombet med sager, vedrørende nøgenbilleder. I hendes seneste sag hvor der var blevet delt nøgenbilleder, var personen 13. Det er primært drenge der deler billederne, men hun har også haft et par sager hvor det har været piger.

Snakker til råds

– Vi hjælper de unge, der har delt nøgenbilleder ved at snakke om det med dem. Det kan fx være, at den unge føler sig skamfuld og har lidt svært ved at se sine venner i øjnene. Hvordan skal de lige få det sagt til deres forældre, bliver man bange for at færdes blandt andre når man ved at nogle af dem har set ens billeder osv., så vi snakker om det, det faktisk primært det vi gør.

Der er en del der tager kontakt til Headspace, i forhold til at Headspace kun har eksisteret i Helsingør i to måneder. De bliver kontaktet af mange unge med alle mulige forskellige problemer, især ensomhed.

– I Headspace snakker vi meget om de 2 følelser, selvtillid og selvværd, for hvis du bliver udsat for at der er andre der har delt nøgenbilleder af dig, så kan det jo gå ind og pille ved dit selvværd fordi du måske føler dig mindre værd og du er bekymret for at der er for mange der tager stilling til dig pga., at de har set billederne, da de er blevet delt uden din kontrol altså det ikke er dig der har valgt, at de skulle deles.

Det Headspace kan gøre som SSP ikke kan er at de går mere i dybden, de kan faktisk gøre meget mere end SSP kan. SSP har typisk 1-2 samtaler med den unge. Så finder de ud af, hvor de skal sende det unge menneske hen. Et at de steder de kan sende den unge hen er bl.a. Headspace.

– Vi kan have den unge i et længerevarende forløb, det kan SSP ikke på samme måde. Så er der også en kæmpe forskel på SSP og Headspace, vi har intet med politiet og skolen at gøre, som SSP har. Derudover er du anonym hos headspace. Din skole, politiet, ikke engang dine forældre behøves at vide, at du er her. Det hjælper også en masse af de unge, da de ikke har lyst til at fx deres forældre ved, at det har sendt nøgenbilleder. Du er ikke anonym hos SSP, men til gengæld har de nemmere ved at hjælpe dig med at anmelde, da de har kontakter til politiet.

Det er gratis at komme hos Headspace og man kan komme så mange gange man har lyst til, typisk kommer de unge 5-10 gange.

 Prøver at stoppe billederne

Sager med nøgenbilleder er en lidt svær ting, da der er en tålegrænse på de sociale medier. Vi prøver at stoppe nøgenbillederne ved, at udvikle en strategi sammen med Helsingør kommune hvor de tager ud på skoler og fortæller eleverne hvorpå grænsen går ved, at dele nøgenbilleder.

Det er sådan, at hvis man deler et billede af andre, som man ikke har fået lov til, er det ulovligt og man kan komme ud for, at få en plettet straffeattest.

Artiklen sidst ændret: 10. november 2016 13:15

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Helsingør Dagblad Copyright © 2018