Euronics  win win  sky 30.000 16/4-18-april 19 1723144
GRAND OPENING  top 16/4-16/5 1723245
Cahetu 395194 1723549  sky 25.000 win win 18/4 18-april 19

Manglende støtte til elitesportsudøvere på gymnasiale uddannelser

Det kræver psykisk stabilitet, masser af viljestyrke og stor støtte fra ens bagland for at kunne balancere det at være elitesportsudøver og samtidig studere på en gymnasial uddannelse. Det siger Timo Kronborg fra Espergærde Gymnasium & HF, som til dagligt dyrker håndbold på højt niveau.

Gymnasiale uddannelser har en central placering i det danske uddannelsessystem mellem folkeskolen og de videregående uddannelser. Uddannelserne tiltrækker i dag et bredt udsnit af unge.

Gymnasiereformen, som trådte i kraft i 2005, havde til  formål at sætte fokus på kvaliteten i uddannelserne, styrke fagligheden og fornye overensstemmelser med de behov og krav, der følger af ændringerne i samfundet.

Mange danskere vælger at gennemføre en gymnasial uddannelse på den bekostning, at tidligere fritidsinteresserne bliver sat til side. Men kan det være rigtig at uddannelsen altid skal komme i første række,  eller findes der en mellemvej?

Gymnasier ligger et stort pres på elever generelt, hvor man bliver nødt til at have et stærk sind for ikke at bukke under. For unge idrætsudøvere, der er ansvarlige nok til at passe deres uddannelse og samtidig opretholde deres høje sportsniveau, kan det være en enorm udfordring.

År efter år har danskerne hørt på diverse regeringer prædike om, at unge skal hurtigere gennem uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet. Denne prioritering sker ofte på bekostning af elevernes fritidssport.

Skolen bakker ikke op om træning
For elitesportsudøver, Timo Kronborg, som går på i 2.g på Espergærde gymnasium & HF kan lektiernes pres samt de mange træninger mærkes.

Har dit valg af uddannelse påvirket dit håndbold?
– Nej, det har det umiddelbart ikke. Jeg har valgt at prioritere håndbold højt og gør derfor også alt for ikke, at det ikke skal gå ud over min sport.


Føler du at skolen bakker op om dig med hensyn til træning?
– Nej, det gør jeg ikke. Jeg er ikke med på team Danmark eller på ligakontrakt, og modtager derfor ingen støtte til mit uddannelsesforløb. F.eks. hver mandag har jeg træning i Nordsjælland Håndboldklub, som er et professionelt dansk hold. Træningen starter klokken 3, hvilket medfører at jeg ikke kan deltage i timerne. På andre gymnasier f.eks. RG (red. Rungsted Gymnasium) er der forskellige ordninger for unge som mig, der pludselig bliver sat under et fraværspres grundet sport.

Påvirker håndbold din skolegang?
– Ja, det sætter helt klart et ekstra pres på mig med afleveringer og stigende fraværsprocent. Det har til tider været svært at balancere de to, men jeg, personligt, har formået, da jeg er en meget struktureret person. Jeg kan dog sagtens sætte mig ind i andres sted, hvor det bliver til enten/eller beslutning.

Mener du der bliver lagt nok fokus på gymnasiale uddannelser?
– Der er helt klart hjælp at hente, hvis man er på Team Danmark, eller på ligakontrakt. Hvis man falder ud fra dette er man mere på egen hånd, med fravær og afleveringer.

Team Danmark skal spare
Team Danmark skal højst sandsynligt spare 20 millioner kroner om året.

– Det kan blive et problem for de danske idrætsudøvere at konkurrere på internationalt plan, i forhold til at der i mange andre lande bliver lagt meget større fokus på elitesport fra en tidligere alder, udtaler Joachim B. Olsen, formand for Danske Elitesportsudøveres Forening til Berlinske.

I mange andre lande, for eksempel USA, bliver der sat stor fokus på sport på High Schools og de dygtige eliteudøvere bliver tildelt scholarships, en mulighed der ikke findes i Danmark.

I forvejen poster Danmark sammenlignet med andre lande 20-30 procent mindre i de danske elitesportsforbund. Besparelserne kommer primært til at gå ud over de unge sportsudøvere. Specielt de unge der er under uddannelse og får støtte af Team Danmark. Danske Elitesportsudøveres Forening forslår at få skabt en nyt og mere direkte støttesystem, der fokuserer på sub-eliten og verdensklassen.

Artiklen sidst ændret: 25. april 2016 08:52

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
HF Byg 353825 1723481 side 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19

Er droneovervågning over Øresund det rigtige redskab mod trawlfiskeri?

Jobo vaskeklub logo april 17-april 18 40.000 win win 1723108
Eksakt Rengoering
Cahetu 395194 1723549 logo 25.000 win win 18/4 18-april 19
Egen ann – kontakt ann afdel

Jobo vaskeklub logo april 17-april 18 40.000 win win 1723108
Euronics log  win win 30.000 16/4 18 – april 19 1723144
Nsnet.dk – læs online
Eksakt Rengoering

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

Abonnements tilbud

Prøv Helsingør Dagblad gratis i 3 uger

Nej tak
Jeg vil ikke have en gratis avis
Ja tak
Jeg vil gerne tage imod tilbudet
*Prøvetilbuddet gælder kun husstande, som ikke tidligere har haft gratis uger 2 gange, og husstande som ikke har abonneret på Helsingør Dagblad indenfor de sidste 3 måneder.
close-link
Abonnements tilbud

hovedmenu