Stort behov for Headspace i Helsingør

Af: Maryam Charradi, Ruqaya Shafiq

Allerede efter 2 måneder har headspace bevist, at unge i Helsingør har brug for et sted, hvor man anonymt kan fortælle om sine problemer.

HeadSpace er et gratis og anonymt rådgivningstilbud til børn og unge i alderen 12-25 år. I Helsingør kan du møde op og, snakke om dine problemer med nogle frivillige mennesker, der er  interesserede i at lytte til dig, og prøver på at hjælpe dig.  Du behøver ikke sige, hvad du hedder, og hvor du bor, hvis du fortrækker det. Det vigtigste for Headspace er bare at hjælpe. Headspace har tavshedspligt, og videregiver ikke oplysninger om de personer de snakker med.

Adspurgt til problematikker angående mobning på nettet, svarer rådgivere hos Headspace:

”Ja dem har vi en del af, fordi at mobning finder sted i virkeligheden og bag en skærm, så nu kører vi en kampagne med SSP (skole, socialforvaltning og politi. Red.), hvor vi blandt andet snakker om, hvordan unge kan passe på sig selv, og passe på andre så man kan undgå de her situationer ”

Vi spurgte så: I hvor høj grad kan mobning påvirke mobbeofres liv?

” Den kan påvirke i høj grad. Vi har snakket med nogen, der er blevet mobbet siden 4 klasse og det påvirker dem stadig i større grad på alle områder i den unges liv. Vi ser ofte, at mobning kan være en start på at personen kan få psykiske problemer, så ja mobning kan påvirke rigtig meget” svarede rådgiveren.

Vi spurgte så til hvad de gjorde og hvordan de vil hjælpe hvis en ung person henvendte sig til dem, og sagde at han/hun blev mobbet:

” Det vi gør som det første er, at snakke med dem. Vi kan også i nogle tilfælde, hvis ungen vil have det, føre dem videre til fx SSP så gør vi det, men ja, det som vi gør allerførst er at tale med dem, spørge dem om fx hvordan de oplever mobningen. Headspace er et godt tilbud, for så kan personen få udtrykket sine følelser. Alle deres problemer og møder bliver holdt hemmeligt, så forældre, lærere eller andre elever ikke får det at vide.”

Vi spurgte så ind til, hvad der var så specielt ved Headspace.

”For det første så er vi helt anonymt tilbud, så der er ikke nogle der ved at du er kommet hos os og det er også gratis. Der er heller ikke grænse hvor mange gange du kan komme. Du kan komme så mange gang som du vil, og det der er mere specielt ved os det er at vi møder personen face to face og ikke bare snakker med dem over mobilen eller noget”

 

Vi fik også et interview med Nordsjællands Politi’s John Mouvielle og vi har stillet nogle spørgsmål. Det første spørgsmål lød:

Hvor hård skal mobningen være før det bliver til kriminalitet?

” Når mobning går hen og bliver fysisk, og når man går og sætter rygter i gang, går det allerede hen imod at blive ulovligt. ”

 

Vi spurgte ind omkring medier, og hvilke ting der er ulovlige at gøre.

” Det kan være, at dele billeder fx nøgenbilleder, eller bruge hinandens identitet fx. personnummer for at købe nogle. Trusler såsom fx at skrive “jeg slår dig ihjel” er strengt forbudt, og kan snildt gå hen og blive ulovligt.

 

Vi spurgte så ind til YouTube: Forekommer der meget mobning på YouTube?

”Det tror jeg faktisk der gør og det tror jeg hænger sammen med, at tonen på sociale medier kan være meget hård. Noget I alle sammen har opdaget er, at men nødvendigvis selv skriver nogle dumme ting, men man kan altid se når nogen påtager sig en hård tone.”

På sider som YouTube og Facebook, kan man skrive stort set hvad man vil, hård tone eller ej. Dette kan foregå på alle sociale medier. På nogle bestemte medier kan det endda foregå anonymt.

Artiklen sidst ændret: 10. november 2016 15:11

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Helsingør Dagblad Copyright © 2018