Unge arbejder under ulovlige forhold

Af: Cecilie Lödby og Stine Hansen

 

Jobpatruljen sørger for, at unge under 18 år har det godt på deres arbejdsplads, og rigtig mange unge har fritidsjob. Desværre oplever alt for mange, at der kan opstå problemer på jobbet, som kan betyde, at man har brug for hjælp. Unge under 18 år er beskyttet af særlig lovgivning, som alle arbejdsgivere har pligt til at overholde.

Mathias Petersen har arbejdet i jobpatruljen siden i sommers. Han er ansat hos fagforeningen HK, der arbejder han med fritidsjob.

3 uger i sommerferien var Mathias Petersen på jobpatrulje. I løbet af sommeren undersøgte HK 3000 arbejdspladser. Grunden til, at HK gør det, er fordi de har oplevet, at der er mange unge, som ikke arbejder under lovlige forhold. Der gælder nemlig andre regler for børn end for voksne, og det har arbejdsgiverne ikke altid tjek på.

“To ud af tre unge arbejder ikke under de rigtige arbejdsforhold, såsom bærer for tunge ting, har ingen arbejdskontrakt, får ikke nok i løn, arbejder for mange timer osv. Så vi tager ud på arbejdspladserne i Danmark, og oplyser de unge og arbejdsgiverne, hvilke rettigheder de unge har” siger Mathias Petersen.

Hvert år sker der desværre det, at nogle unge kommer til skade på deres arbejde. Desværre fører nogle af skaderne til sygdomme eller lidelser, som aldrig forsvinder. Arbejdsgiveren har pligt til at sørge for, at de unge får grundig oplæring og information om eventuelle farer i arbejdet.

“Unge under 18 år må kun løfte op til 12 kg, og trække eller skubbe op til 250 kg. Det svarer til, at de unge må løfte en ølkasse med tomme flasker” siger Mathias Petersen.

Jobpatruljen sørger for, at de unge arbejder under de rigtige forhold. Hvis de ikke arbejde under de rigtige forhold, så snakker jobpatruljen med de unges arbejdsgivere, så de ved, at der er nogle regler, som de ikke helt overholder, og at der skal ændres på det.

Jobpatruljen kæmper for, at de unge har de rigtige arbejdsforhold, og at arbejdsgiverne kender reglerne, for de unge som de har ansat. Hvis der er nogle arbejdsforhold, som ikke bliver overholdt på arbejdspladserne, oplyser jobpatruljen arbejdsgiverne og de unge, at de fx ikke skal løfte eller skubbe noget, som vejer mere end de må.

Hvad syntes du er den største udfordring i dit job? “Jeg syntes at det er svært at få de unge til at forstå at de har rigtighedder på arbejdspladserne. Hvis der er nogle rigtighedder som ikke bliver overholdt på deres arbejdspladser, så vil jeg opfordre dem til at sige det til deres arbejdsgivere, eller ringe til deres fagforening” siger Mathias Petersen.

Artiklen sidst ændret: 10. november 2016 11:47

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Helsingør Dagblad Copyright © 2018