Unge sulter sig

Af: Riean Tallouzi, Diana Zeaim, Michell Jensen og Israa Iraqi

Spiseforstyrrelser: I Danmark lider 75.000 mennesker af en spiseforstyrrelse. Dette gælder både børn, unge og voksne. 5.000 lider af anoreksi, 30.000 af bulimi og 40.000 af tvangsoverspisning. Omkring 1/3 af alle, der henvender sig med en spiseforstyrrelse, opfylder nogle af diagnosekriterierne for anoreksi, bulimi eller tvangsoverspisning. Det er altså ikke altid nemt at opdage en spiseforstyrrelse. Desuden er minimum 80.000 unge mellem 16-19 år i risikozonen for at udvikle en spiseforstyrrelse her i Danmark.

– Spiseforstyrrelser kan skyldes, at man har haft problemer blandt venner eller familier. Jeg havde problemer med nogle af mine venner, som gjorde, at jeg ikke havde lyst til at spise. Jeg ville bare være alene. Der er selvfølgelig også andre årsager til, at man kan få en spiseforstyrrelse, men det var altså årsagen til min. Meget ændrede sig i mit liv, såsom at jeg blev hurtigt sur, ked af det og jeg græd det meste af tiden,” siger en anonym kilde. 

Spiseforstyrrelser skader det fysiske samt mentale helbred. De meste kendte spiseforstyrrelser er anoreksi og bulimi. Hvis man har anoreksi, føler man sig overvægtig, selvom man ikke er det. Man spiser ikke nok mad og træner hårdt, hvilket er sundhedsskadeligt.  En anden   kendt spiseforstyrrelse er bulimi. Her spiser man normalt, eller mere end normalt, men man kaster maden op igen, fordi man får dårlig samvittighed.  Denne spiseforstyrrelse skader ikke kun kroppen, men også tænderne, da mavesyren ætser dem. Derudover findes der også andre spiseforstyrrelser, blandt andet megareksi og ortoreksi. Megareksi er en spiseforstyrrelse, som er mest forekommende hos mænd. Man træner ekstremt meget, da man ønsker at være muskuløs. Ortoreksi er en spiseforstyrrelse, hvor man bliver opslugt af at leve en sund livsstil. Det vil sige, at man fokuserer meget på kun at spise sundt, og dette kan især skade det mentale helbred.

– Jeg overvandt min spiseforstyrrelse ved at formindske kontakten til den person, som altid sårede mig. Desuden tvang mine forældre mig til at spise, hvilket også har hjulpet. Min familie tog det pænt, og prøvede at gøre alt for at få mig ud af det. Dog vidste ingen af mine venner noget, da jeg holdt det hemmeligt for dem,” siger den anonyme kilde.

Artiklen sidst ændret: 10. november 2016 11:13

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Helsingør Dagblad Copyright © 2018